25/04/2024

Кого порази историята с атентата срещу Борисов

Обвинението към Ахмед Доган, че е поръчал убийството на Бойко Борисов, трябва да доведе или до разследване, или до понасяне на отговорност за думите. Засега води до много говорене, от което печелят и Доган, и Борисов.

Всички вече сте прочели заглавията „Доган поръчал Бойко“. Втори ден продължават изказванията по темата, а по всичко личи, че изобщо няма да спрат скоро. До момента историята се гради само на думи, макар и от влиятелни хора, все пак думи. Получава се следната картина:

Бомбата:

Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи да бъде сформирана парламентарна комисия, която да извика директора на разузнаването и да проверят какъв сигнал е постъпил от партньорска разузнавателна служба.

„Там се казва, заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган“.

Научихме, че след изборите за Европейски парламент през 2009 г. и преди парламентарните избори Националната разузнавателна служба (НРС) е получила сигнал от партньорска чужда служба, че се подготвя убийството на Бойко Борисов и поръчител е бил Ахмед Доган.

По-късно пред агенция „Фокус“ Борисов допълни, че сигналът бил от 2009 г., но чак преди 15-ина дни се запознал и с втората част на информацията, която съдържала и името на поръчителя.

Разузнаването:

През 2009 г. НРС се управляваше от ген. Кирчо Киров. Той казва, че е имало заплахи срещу Борисов, които звучели „достатъчно сериозно”, но името на Доган било употребено в контекст, различен от този на техен поръчител.

Преди 15-ина дни, когато Борисов бил научил и името на Доган, НРС се управляваше от настоящия си директор ген. Драгомир Димитров. Той каза, че от 26 януари 2012 г. (датата на назначаването му) до този момент при него не са постъпвали сигнали за заплахи срещу Бойко Борисов. „В миналото може и да има. Ще проверя“, заяви той.

Бившият директор на НРС ген. Димо Гяуров каза, че знае за подобен сигнал, но той се оказал фалшив и контраразузнаването открило, че е подготвен в София.

Картината става по-пъстра и по-неясна.

Важните детайли:

Настоящият директор на разузнаването ген. Димитров обясни, че дори и да има информация за заплахи, той не може да коментира, защото това е класифицирана информация. Гяуров разясни, че дори и да бъде създадена парламентарна комисия, както поиска Борисов, тя не може да провери информацията. Причината била, че подобни сигнали могат да бъдат четени само от премиера, президента и председателя на НС, т.е. депутатите нямат право на това.

Прокурори са цитирани в медиите, че не знаят да има досъдебно производство по такъв случай.

Изводи:

Съобщеното от Бойко Борисов звучи много сериозно и ако това наистина е било така, историята трябва да има продължение и да бъде понесена отговорност за подобни действия. Наказателният кодекс казва как.

Ако това не е било точно така, тогава също трябва да има продължение и да бъде понесена отговорност за думите. Законодателството и това е изяснило.

Нито едно от двете засега не се случва. Ахмед Доган е в позната демонизирана роля, която сплотява избирателите му. А когато той е силен, който говори най-остро срещу него, също е силен. Останалите са поразени. Вече сме го гледали.

http://dnes.dir.bg/news/ostavkata-boyko-borisov-13173357

One thought on “Кого порази историята с атентата срещу Борисов

  1. Отчаяни опити на Тиквата, да се изкара жертва. Няма да мине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *