26/04/2024

Земетресение разлюля Пловдив и страната

Земетресение разлюля Пловдив! Не беше нито много силно, но не беше и слабо. Отначало люшна леко. Спря. И след това пак започна. Продължи необичйно дълго.

Всички по горните етажи го усетиха. Разлюляха се лампите, разтресоха се цветята.

Дано се разминем само с това!

Земният трус е усетен на територията на страната в областите Кърджали, Бургас, Пловдив и по-леко в област София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за жертви и нанесени материални щети. Данните са от Сеизмологичния център на БАН, уточняват от МВР.

В различните райони в България усещането е било различно, в зависимост от разстоянието от епицентъра му, съобщи за БТА Илияна Попова – сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Имаме данни, че в София земният трус е бил усетен по високите етажи на жилищните блокове, коментира сеизмологът.

Според сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в Егейско море в 16.16 часа българско време.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земния трус е бил на около 194 км северозападно от Измир. До момента няма данни за жертви и разрушения, съобщава Дарик.

След първия трус са последвали 4 вторични по-леки,  съответно от 3.5, 3.3, 3.7 и 3.4 по Рихтер.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи и за трус от 4,1 по Рихтер, регистриран в Сърбия, но по-късно данните бяха изтрити.

Текстът е обновен в 16,46 ч.

Текстът е обновен и в 17,47 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *