27/04/2024

Гласувайте на референдума, мислете за АЕЦ „Чернобил” и „Фукушима”!

Повечето партийно пристрастни привърженици и противници на развиването на ядрена енергетика в България доказаха, че могат да гледат на разстояние не по-голямо от десет сантиметра от носа си.

Много показателен беше в това отношение дебатът в предаването „Референдум” на държавната телевизия в началото на седмицата.
Споровете преобладаващо се въртяха около парите и около това кой лъже и кой казва истинската цена на едно евентуално изграждане на новата АЕЦ „Белене” . Така и не стана ясно колко ще струва. Преди това няколко години поред управляващите въртяха палачинката в игра от типа „тука има-тука нема” АЕЦ „Белене”. И сега уж са против, но си оставят широко отворена врата за точно обратното.

Най-обидното в цялата тази празна гръмогласна говорилня е, че почти не стана дума за вредите от ядрената енергетика, заради които човечеството вече плати доста скъпа цена. Идете питайте японците искат ли да им въздигнат отново от руините АЕЦ „Фукушима”, която оака за столетия напред всичко наоколо, та дори и океана. Идете попитайте най-тежко пострадалите от „Чернобил” – родителите на новородените деца със смразяващи кръвта уродства в Украйна. Измрелите от радиацията вече не подлежат на анкетиране. Украински учени прогнозират, че бумът на тези ужасни аномалии, заради законите на ядрената физика,  тепърва започва.

Дори не ходете толкова далече. Попитайте който и да е ендокринолог в България с по-дългогодишен опит за взрива от заболявания на щитовидната жлеза в България през последните години. А това е жлеза, която болна, разстройва работата на почти всички останали органи в тялото. Личният ми ендокринолог – д-р Христо Георгиев от Пловдив, който се грижи за поразената ми от „Чернобил” щитовидната жлеза каза, че скоро е имал ужасен период. При 10 на сто от прегледаните в рамките само на един месец хора с проблеми на щитовидната жлеза е открил карциноми. И все на млади хора – около 30-годишни. Това е уникално много, коментираше развълнувано докторът, иначе научен да приема хладнокръвно подобни находки. Изобщо  раковите заболявания в България се превърнаха в епидемия.

Гнусливо се премълчава вече десетилетия, че след полуразпада на изхвърлената радиация от „Чернобил”, следва пълен разпад, за който отиват хиляди години. Така че вече радиацията е постоянният ни спътник. Рядко се коментира и опасната сеизмична зона, в която се намира България и утежнената сеизмична оценка на площадката на АЕЦ „Белене”.

Човекът е изключително лекомислено и самонадеяно същество. Едва разбрал що е това разбиване на атома и верижна реакция построи първите атомни централи. И фукливо ги обяви за най-чистите, най-надеждните, най-безопасните. Видя се колко са надеждни и безопасни – не са само „Чернобил” и Фукушима” черните примери. Почти не се пише и говори какво става с отработеното ядрено гориво, което също излъчва радиация ХИЛЯДИ години.

Да парите, цената на един строеж са важни . Но парите не са всичко. Животът е свръхценност. И не само животът на българите. Животът на човешката цивилизация е свръхценен. Животът на уникалната прелестна планета Земя е свръхценен не само за нас, но и за Вселената.

Така че www.snaiper-bg.net призовава всички, които ги боли не за пари и за цени, а за истински стойностните неща на този свят:  Нека като един да отидем да гласуваме с „Не”! Нека защитим живота! Иначе решението ще бъде взето от парламента. А там човешките ценности нямат никаква стойност. Всички знаем кой дърпа конците на народните ни представители – ПАРИТЕ! Съгласни сте, нали?

Автор: Елена Емануилова

Снимката е на http://www.spek.keytown.com

One thought on “Гласувайте на референдума, мислете за АЕЦ „Чернобил” и „Фукушима”!

  1. Аз на Ваше място не бих се притеснявал, ще се мажете със сода за хляб!
    Сега сериозно: Атомната енергетика за на този етап от развитието на електротехниката няма алтернатива. Заиграването със страховете на хората е неприемливо и се използва от хора които не могат да предложат достатъчно аргументи за или против. На ден стават десетки катастрофи за съжаление и такива с фатален край. Това означава ли, че не трябва да използваме автомобили, автобуси, камиони и ако щете и самолети, защото са рискови. Мисля, че подобни статии имат за цел единствено да трупат посещения. За да няма такива съмнения можете да се лишите от рекламите, тогава може да се приеме, че сте обективни и водени от лични убеждения. Всичко останало е фалш ;(

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *