20/04/2024

Създателят на WikiLeaks обеща милиони нови разобличения през 2013 г.

Създателят на скандалния сайт WikiLeaks Джулиан Асандж заяви, че през 2013 г. ще продължи с публикациите на секретни документи. В изявление на 20 декември 2012 г. пред привърженици от балкона на еквадорското посолство в Лондон той отбеляза, че никой няма да успее да го уплаши.

„Ние имаме повече от милион документи, вече готови за публикуване. Те ще засегнат всички държави в света”, казва Асандж.

„Докато моето правителство не защитава журналистиката и публикациите в WikiLeaks, аз ще остана тук. Но вратата е отворена и винаги е била отворена за всеки, който иска, използвайки стандартните процедури, да поговори с мен или да ми гарантира свободното излизане”, каза още Асандж.

Речта на основателя на WikiLeaks, който в продължение на половин година се намира зад стените на посолството на Еквадор, бе слушана от около 80 човека, събрали край сградата, а също и от журналисти.

По време на изявлението му полицията на Лондон засили мерките за сигурност на дипломатическото представителство. Независимо от слуховете за влошено здраве, 41-годишният австралиец, според очевидците, изглеждал добре.

В края на миналия месец посланикът на Еквадор във Великобритания Ана Албан заяви, че Асандж страда от хронична болест на белите дробове и се нуждае от постоянна медицинска помощ.

В Швеция основателят на сайта, известен със своите скандални изобличения, е заподозрян в сексуални престъпления. Австралиецът беше обявен за международно издирване и задържан през декември 2010 г., след което беше освободен срещу подписка. Сега основателят на WikiLeaks се лекува за сметка на латиноамериканската страна, властите на която не престават да търсят за него безопасен начин за напускане на Великобритания.

Създателят на WikiLeaks изгуби през тази година процеса в Лондон във връзка с искането за екстрадицията му в Швеция. Самият Асандж счита това дело за политическо. Както каза един от сътрудниците на дипломатическото представителство, веднъж програмистът просто им позвънил на вратата и помолил за помощ. Скоро след това държавният глава на Еквадор Рафаел Корера му предоставил политическо убежище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *