29/03/2024

Радиация от АЕЦ „Фукушима“ достигна Франция и Исландия!

Частици от радиоактивния облак, породен от авариите в японската ядрена централа „Фукушима 1″ , достигнаха Франция, съобщиха френски медии. Няма риск обаче за здравето на хората.

От френския Институт по радиационна защита и ядрена безопасност обявиха, че в следващите дни страната ще усети последствията от радиоактивното изтичане от електроцентралите в азиатската страната, но те няма да представляват опасност за населението.

За това увериха и от Организацията за независими проучвания и информации. От там изтъкнаха, че разстоянието между Франция и Япония е достатъчно голямо, за да се разсее концентрацията на облака и той да не представлява риск за здравето на хората.

Френските власти не са въвели извънредни мерки.

Междувременно безопасни за дравето количастве радиоактивни частици са засечени и в столицата на Исландия Рейкявик.

От Агенция за ядрено регулиране обясниха след запитване на news.bg, че в нито една страна членка не е отчетена промяна в радиационния фон. От там бяха и категорични, че не може да става въпрос за радиоактивен облак, а само за отделни частици от въздуха над авариралата централа, които в никакъв случай не представляват опасност.

По последни данни повишени нива на радиоактивни вещества са регистрирани в морската вода близо до атомната централа „Фукушима“. Според властите в Япония все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *