27/04/2024

Гигантският астеорид Таутатис ще профучи край Земята на 12-и декември

 

Две значими астрономически събития ни очакват през този, според някои апокалиптичен месец, декември. На 21.12. 2012 ни очаква голям парад на планетите.

А през иващата седмица – на 12-и декември, край Земята ще профучи гигантският астероид 4179 Таутатис. Той е дълъг 4,6 километра и широк 2,4 км. Прилича на фъстък.

Ще премине покрай нас на разстояние 6,9 милиона километра. Това почти 18 пъти по-далече, отколкото е Луната. Неговите визити не са рядкост. Наобикаля Земята на всеки четири години.

Астрономите съветват да не се страхуваме от Таутатис. За тях това доближаване е поредният добър повод да изучават небесните камъни. Едно от нещата, които искат да изяснят е как се върти тяло с подобна форма.

„По правило той се премята, тоест върти се около надлъжната си ос, която на свой ред извършва и кръгово движение подобно на жироскоп, коментира един от изследователите – Майкъл Буш от Националната радиоастрономическа лаборатория на САЩ.

Снимката е  на news.nationalgeographic.com

Но всеки път, когато този астероид се приближи до нас, той леко променя въртенето си. Поради тази причина неговата траектория винаги се нуждае от уточняване.

Учените предполагат, че Тутатис е съставен от два сблъскали се и залепили се обекта. Сега ще проверят и тази своя хипотеза.

 

One thought on “Гигантският астеорид Таутатис ще профучи край Земята на 12-и декември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *