28/03/2024

Спираща дъха грандиозна библиотека построиха в Китай (снимки)

1234а5 к5Мислите си, че библиотеките са отживелица? Считате, че сегашната младеж не може да бъде подмамена от нищо друго, освен от безплатен WI-FI? Нищо подобно!

Дори в ерата на смартфоните и учебници във формат PDF все още са останали „книжни“ места, които привличат посетили повече от заведенията на Макодналдс.

Само вижте в какво са превърнали библиотеката в Бинхай – Китай.

Отвън сградата напомня огромно око.

Ако сега се съставяше списък на новите чудеса на света, то в нея със сигурност ще влезе библиотеката в Бинхай, Северен Китай. Възможно е легендарната Александрийска библиотека да е поразявала в древността със своите мащаби. Но нейната китайска съвременница прави и невъзможното, за да привлече към себе си подрастващите. Огромното бяло здание във футуристичен стил напомня за фантастична комбинация от филмите за далечното бъдеще на Земята. Но това, което се намира вътре, поразява още повече.

Това е едно безкрайно „цунами“ от книги

Всеки, който влиза в тази библиотека, би се почувствал като герой от холивудска продукция на научната фантастика – книгите са запълнили пространството от пода до високия таван. Но вместо обичайните дълги редове полиците са разположени вълнообразно в непрекъснати линии. Така се създава впечатлението, че си попаднал в безкраен книжен водовъртеж.

Тук са приютени 1,2 милиона книги

Площадът на „книжния океан“, както са го кръстили туристите, е с размер 33,7 хиляди квадратни метра. Тук мащабите наистина са поразителни.

Между другото на полиците за книги може да се сяда.

Библиотеката е проектирана от холандската агенция MVRDV и построена в много кратки срокове. Зданието й се съединява с градската част чрез огромен парк и така притокът от посетители в библиотеката никога не пресъхва.

В Центъра на библиотеката има конферентна зала във вид на огромна бяла сфера, която прилича на астрономическа обсерватория.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *