03/05/2024

20 деца и седем възрастни – застреляни в поредната американска касапница

27 души, от които 20 деца, бяха убити при стрелба на 20-годишен мъж в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът, предаде Ройтерс. Това е едно най-тежките масови убийства в историята на САЩ.

Президентът Барак Обама обяви четиридневен траур. Инцидентът в началното училище „Санди Хук“ е станал в 9.40 ч. местно време в четвъртък, предаде БТА. В него учат деца между 5 и 10 години. В сградата на училището има и детска градина и според родители в момента на стрелбата там са се намирали общо около 900 деца, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

20-годишният стрелец е Адам Ланза, а майка му Нанси Ланза работела като детска учителка в същото училище. Първите информации бяха, че извършителят е 24-годишният брат на Адам – Райън Ланза.
Адам Ланза застрелял баща си в семейния дом, съобщава АФП. После отишъл в училището, влязъл в класната стая на майка си и я застрелял, след което убил 18 деца. Излизайки, застрелял служители на училището, преди да се самоубие, пише „Ню Йорк таймс“.

По последни данни 18 деца са загинали на мястото на стрелбата, две са починали в болницата. Сред жертвите на стрелбата са директорът и психологът на училището.

Ланза имал четири оръжия и бронежилетка, според телевизия Дабъл Ю Ей Би Си. От местопрестъплението са иззети два пистолета, съобщи телевизия Ен Би Си Нюз. Мотивите за престъплението все още са неизвестни. Райън Ланза се разпитва от полицията, предаде Асошиейтед прес.

Появиха се непотвърдени сведения за втори стрелец, след като очевидци чули да проехтяват над десет, а според някои и към 100 изстрели.
Мъж бил задържан в гората до училището, облечен в камуфлажни дрехи, съобщи Си Би Ес.

„Беше ужасяващо,“ заяви майката на момиче от училището, цитирана от Ройтерс. „Всички бяха в истерия – родители, ученици. Деца излизаха от училището целите в кръв“, добави тя.

Тя препредаде разказа на друга майка, която се намирала в училището по време на стрелбата. Тя видяла как „маскиран мъж“ влиза в стаята на директора и чула изстрели.

Телевизионни кадри показаха полиция и линейки на мястото на кошмарната драма, родители, тичащи към училищната сграда и разплакани ученици.

Всички училища и детски градини в Нютаун бяха затворени след инцидента.

Американският президент Барак Обама заяви на извънредна пресконференция, че трябва да бъдат предприети мерки, за да се предотвратят нови трагедии, предаде Би Би Си, цитирана от „Фокус“.
„Нашите сърца скърбят за жертвите в Кънектикът”, каза Обама, който не успя да скрие сълзите си. Няма родител днес в Америка, който да не изпитва същата мъка като мен, допълни държавният глава.

„Повечето от загиналите днес бяха деца, прекрасни малки деца на възраст между пет и десет години. Целият живот беше пред тях – рождени дни, дипломи, сватби, техни собствени деца”, каза президентът.
Обама нареди всички американски флагове на официални сгради и военни обекти да бъдат спуснати в памет на загиналите при стрелбата.
Нареждането ще остане в сила до 18 декември. Президентът определи атаката в училището в Кънектикът като „безсмислен акт на насилие”.

От 1982 г. насам в САЩ са извършени най-малко 61 масови убийства. За масово се смята убийство, при което са убити най-малко четирима души, коментира радио „Гласът на Америка“.

На 16 април 2007 г. в Техническия университет в градчето Блекбърг в американския щат Вирджиния студент застреля 32 души и рани още 15, преди да се самоубие. Стрелбата е най-кървавото нападение с огнестрелно оръжие в учебно заведение в историята на САЩ.

На 30 юли тази година 24-годишният бивш студент по неврология застреля 12 души и рани още близо 60 по време на нощна прожекция на последния филм от сагата за Батман – „Черният рицар: Възраждане“.

http://dnes.dir.bg/news/detza-strelba-USA-uchilishte-12624865

One thought on “20 деца и седем възрастни – застреляни в поредната американска касапница

  1. Американските екшъни бълват сцени на жестокост и насилие и това дава отражение в реалния живот. „Който сее бури жъне ветрове!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *