20/01/2022

Доклад: 85 % от нападенията в Европа, предизвикани от ненавист, са срещу християни

За тези, които смятат, че в Европа най-преследваните групи са на гейовете или на мюсюлманите, констатациите на нов доклад за дискриминацията в европейското общество ще ги изненада.

По-голямата част от антирелигиозните престъпления на основата на омразата в Европа са насочени срещу християните. Докладът на Обсерваторията за нетолерантност и дискриминация срещу християните през 2011 г. е публикуван през март 2012.

Настоящият годишен доклад изтъква най-важните събития в областта на свободата на религията, най-фрапиращите случаи на нетолерантност и дискриминация в Европа, както и изявления на известни личности и организации по тези въпроси.

Докладът съдържа също статистика и анализ за свободата на религиите в Европа. Директорът на базираната във Виена организация д-р Гудрун Куглер отбелязва на предговора към доклада: „Изследванията показват, че в Европа 85% от всички
престъпления, извършени от омраза на религиозна основа, са насочени срещу християните. Настъпи време за обществен дебат, за да отреагираме на тази действителност!“

Авторите на доклада по-специално отбелязват, че съществуват ограниченията по отношение на християните в професионалната сфера. „Ограниченията на свободата на съвестта засягат професии като съдии, лекари, медицински сестри, акушерки и фармацевти. Учители и родители също имат проблеми, когато те не са съгласни с определението, установено от държавата на сексуалнате етика. Нашето изследване показва, че само при по-отстъпчив подход към религиите и по-специално – към християнството, Европа ще може да съществува в съответствие с нейната фундаментална ценност – свободата „.

Ето някои статистически данни, в настоящия доклад:

– Във Великобритания, 74% от анкетираните вярват, че „срещу християните има по-негативно отношение и дискриминация, в сравнение с хора от други религии.“

– Във Франция на 84% нарасна броят на вандалските инциденти, насочени срещу християнски места за поклонение.

– В Шотландия 95% от религиозно мотивираното насилие е насочено срещу християните.

През 2011 г. организацията е документирала 180 случая на нетолерантност и дискриминация срещу християни. Някои от тях са проявени в следните категории:

Свобода на религията, свободата на словото, свободата на съвестта, дискриминация, политиката за равенство, за изключване на християните от социален и обществен живот, религиозни репресии, символи, обиди, клевета и отрицателни стереотипи, омраза, инциденти, свързани с ненавист, вандализъм и оскверняване, престъпления срещу физически лица.

Пълната версия на доклада може да бъде изтеглен от интернет страницата на организацията.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *