02/10/2022

Вярващи палят свещи в църквите за починалия патриарх Максим

Стотици българи се стекоха в храмовете в страната, за да почетат кончината на патриарх Максим. Днес ще има траурно заседание на Светия синод, на което ще се определи дата за погребението му.

На заседанието на митрополитите ще бъде отворено и завещанието на Максим.

На много места в страната бе отслужена заупокойна молитва за патриарха, който почина тази нощ. В столичния храм „Света Неделя“ отрано се стекоха вярващи. Камбаната бие непрекъснато траурно.

Черно знаме бе пуснато на Патриаршеската катедрала „Александър Невски“, както и на сградата на Светия синод. В предверието на синода бе поставен венец в памет на патриарх Максим, негов портрет с черна лента, както и книга за съболезнования.

Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ eпископ Тихон каза, че предстои повече от 40-дневен траур, през което време ще се извърши погребението на патриарх Максим.

В „Александър Невски“ няма да има нищо, освен процедурите по погребението, каза Тихон, цитиран от БГНЕС.

До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, а до 4 месеца – да се организира избор на нов патриарх.

Днес ще се проведе извънредно заседание на Светия синод, на което ще се определи дата за погребението. Заседанието се свиква от старшия митрополит на Светия синод – великотърновския митрополит Григорий.
Не е ясен часът на заседанието, защото трябва да се съберат всички митрополити, а повечето от тях идват от далече.

„На заседанието трябва да се решат неща от погребението, да се види завещанието на патриарха, той може би е изявил някакво желание къде да бъде погребан. Трябва да решим къде ще е погребението, ще каним ли гости”, уточни Ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от „Фокус“.

Очаквайте изненади, коментира епископ Тихон предстоящия избор за глава на Българската православна църква, но не каза нито едно име.

В най-тежките времена за Светата ни църква Негово Светейшество Патриарх Максим се бори срещу атеистичния режим и след това във времената на църковен разкол беше като една скала, в която се разбиваха стихиите на изпитанията в Светата ни църква. Това каза пред журналисти Пловдивският митрополит Николай, който пристигна в сградата на Светия синод за траурното заседание, предаде „Фокус”.

Патриарх Максим беше в съзнание, с бодър дух и ме благослови с поглед. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева, която бе сред последните, срещнали се с патриарха в болницата.

Цачева дойде първа от светската власт в „Александър Невски“, за да изкаже съболезнование за кончината на патриарх Максим. По думите й Министерски съвет трябва да реши кога да бъде обявен ден на траур и предположи, че правителството ще реши утре.

В родното село на патриарх Максим – Орешак, утре ще бъде ден на траур.

Премиерът Бойко Борисов отложи посещението си в Дупница заради смъртта на патриарха.

Варненският митрополит Кирил нарече патриарх Максим велик патриарх, един от последните будители.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *