28/03/2024

Дали? ТЕЦ монополистите трябва да връщат с лихви надвзетото?

Ангел Семерджиев

ДКЕВР ще се самосезира за промяна в общите условия за работата на топлофикационните дружества, така че те да започнат да връщат на абонатите си надвзетите суми с лихвите. Това съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Очаква се промените да влязат в сила до края на май и да важат още в този отоплителен сезон.

Семерджиев призна, че в момента договорите на топлофикациите с клиентите им в тази си част не действат в полза на потребителите, защото при надвзети от страна на топлофикационно дружество суми, те или се приспадат от следващи сметки или се връщат, но без лихви за периода, в който топлофикацията ги е задържала. В същото време потребителите плащат забавени сметки към топлофикацията с лихви.

Плащането на равномерни вноски през цялата година има предимства и се прилага на много места по света, но потребителят трябва да избере, коментира още Семерджиев по повод предложението на „Топлофикация София“, предаде „Фокус“.

Вчера стана ясно, че столичното топлофикационно дружество предлага потребителите да плащат консумираната топлоенергията задължително на равни месечни вноски през годината.

Председателят на регулатора припомни, че това е въпрос, обсъждан и преди, но е възприета политиката на избор. Той обаче е категоричен, че трябва да се вземат мерки, за да се подобри събираемостта на дружеството.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *