28/03/2024

Атака: 170 хиляди мълнии за денонощие удариха австралийски щат

Буреносен фронт в щата Южна Австралия остави десетки хиляди семейства без електричество, като 6000 домакинства продължават да са без ток.

Спасителните служби съобщиха днес, в понеделник, че в този щат са регистрирани общо 170 хиляди удара на мълнии за едно денонощие.

Според сведенията на синоптиците дъждове практически не са паднали никъде. Скоростта на вятъра в някои райони на щата е достигнала почти 100 км. в час. Много от мълниите са поразили електрически стълбове и дървета, клоните на които са скъсали електропороводите. В резултат през изминалото денонощие без ток останаха повече от 80 хил. домакинства.

Другото неизбежно за този регион последствие от буреуносния фронт са многобройните пожари в буш-а (така се наричат типичните за Австралия обрасли с храсти обширни територии, на които растат редки видове дървета). Към настоящия момент противопожарните служби са успелли да потушат повече от 50 огнища. Спасителните служби на щата Южна Австралия се надяват до края на деня да погасят и останалите 8 пожара.

Площта на щата Южна Австралия е 983 хиляди кв километра. В него живеят около 1,65 милиона човека. Повече от 1,2 млн. от тях са съсредоточени в столицата Аделаида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *