08/05/2024

Уникална катастрофа между джип и самолет (видео)

Катастрофа между самолет и автомобил в САЩ показа още една заплаха за шофьорите. В тексаско регионално летище едномоторен самолет, подхождащ за кацане, се удря по преминаващ джип.

Самолетът, пилотиран от Уилям Дейвид, летял перпендикулярно на пътя. На видеото не става веднага ясно, че ей сега самолет и автомобил ще се ударят. Но летателната машина закачила с опашката си джипа. Пилотът по някакво чудо успява да приземи своя самолет или по-скоро – той сам си пада, съобщава CNET. След инцидента шофьорът и пилотът са били откарани в болница, макар че са получили незначителни травми, допълва CBS DFW.

Видеото било заснето от приятели на пилота, които искали да запечатат първия му самостоятелен полет. Когато видели, че приземяването не било много успешно, те се втурнали към шофьора и пилота. След въпроса дали има ранени, хората в машините и приятелите започнали да изясняват ситуацията. „Не е важно какво е станало, но той падна. Не е важно как е станало, но той повреди колата ни“, заявили шофьорът и пътникът в джипа. Приятелите обаче контрират: „Защо преминавате точно пред самолета, ето какво бих искал да знам“. (този запис не е включен във каченото в мрежата видео).

Инцидентът станал в събота на летище в близост до Далас, уточнява WFAA, но обсъждането на проблема не стихва и до този момент.

Оказва се, че участъкът на пътя, където става катастрофата, е частна собственост на малкото летище. Пътят е извън юрисдикцията на Федералната авиационна администрация на САЩ, но ведомството е обърнало внимание на инцидента и възнамерява да провери доколко собственикът на летището добросъвестно предупреждава шофьорите за опасност от сблъсък със самолети.

Журналистите научиха, че за приближаването на полосата за излитане и кацане предупреждава само надпис STOP на асфалта и жълта линия до него. Заснелият видеото мъж признава, че той бил шокиран, когато джипът пренебрегнал тези знаци и продължил напред.

След инцидента журналистите припомниха на работниците на летището, че през последните години при тях е имало девет подобни случая, включително неволно приземяване на един самолет върху друг през май 20908 г. „Ние извършваме 127 хил. полета годишно. Така че ако се вземе това пред вид, тези случаи са нетипични“, коментира мениджърът на летището Глен Хай.

http://youtu.be/JS0kn0182cg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *