19/09/2020

В кои държави жените са най-добре или най-зле

В четвъртък е международният ден на жената и по този случай от Independent направиха проучване на условията на живот на жените в различните държави. Ето и резултатите:

В коя държава е най-добре да си жена: Исландия

Равенството между половете е най-силно в Исландия. Великобритания е на 16-то място. Най-зле е в Йемен, а в Афганистан да си жена е наистина опасно.

В коя държава е най-добре да си жена политик: Руанда

Руанда е единствената държава в света, в която повече от половината членове на Парламента са жени – 45 от 80. Великобритания е на 45-то място, дори след Пакистан и ОАЕ.

Нито една жена в парламента няма в Саудитска Арабия, Йемен, Катар, Оман и Белиз.

Най-добре е да си майка в: Норвегия

Най-добри условия за младите майки има в Норвегия. Най-зле е в Афганистан, където да умре по време на раждане е с 200 пъти по-вероятно за жената, отколкото да загине при военните действия.

Грамотност: Лесото

В Лесото грамотните жени са повече от мъжете – 95%, срещу 83%. Великобритания е на 21 място. Най-зле е в Етиопия, където само 18% от жените могат да четат и пишат (спрямо 42% от мъжете).

Най-добро място да си президент: Шри Ланка

Шри Ланка се управлява от жени от 23 години. Великобритания е на 7-мо място. Много цивилизовани държави, сред които Испания и Швеция, никога не са имали жена президент.

Най-добро място за жена в изкуствата: Швеция

Шведското министерство на културата има инициативи за стимулиране на жените творци. От шведския филмов институт държат стипендиите за филми да бъдат разпределени на равен квотен принцип между мъжете и жените. Във Великобритания само 6% от режисьорите и 12% от сценаристите са жени.

Най-добро място да си мениджър: Тайланд

Тайланд има най-висок процент жени на висши мениджърски длъжности (45%). Великобритания изобщо не влиза в топ 20 с едва 23%. Най-малък е процентът в Япония (8%).

Най-добро място за родилките: Гърция

Най-сигурно е да родиш в Гърция. Само 1 на 31 800 бебета умират при раждане. Най-зле е в Южен Судан – в цялата държава има едва 20 акушерки.

Най-добро място за икономическа активност: Бахамите

В Бахамите жените имат най-голяма възможност да участват в икономически дейности. Най-зле е в Йемен.

Най-добро място за журналистки: Карибските държави

45% от журналистките във всички типове медии в Карибския регион са жени. Най-малко жени има в журналистиката в Африка (под 30%). В Европа процентът е 35%. Във Великобритания редакторите на вестници от женски пол са 9%.

Най-много жени работят в: Бурунди

Африканската държава Бурунди има най-висок процент работещи жени (92%). Това е и единствената държава, в която процентът на работещите жени е по-голям от този на работещите мъже (88%). Най-малко жени работят в Пакистан.

Най-добро място за печелене на пари: Люксембург и Норвегия

Люксембург дели първото място с Норвегия. В тези две държави жените и мъжете имат сравнително равни доходи. Най-зле е в Саудитска Арабия, където жените печелят по около 7 000 долара за всеки 36 000 на мъжете.

Най-добро място да учиш в университет: Катар

Жените в университетите в Катар са с 6 пъти повече от мъжете. Най-малко жени има в университетите в Чад, където мъжете са три повече от жените.

Най-добро място за дълголетие: Япония

Жените в Япония живеят най-дълго – средно 87 г., като „бият“ мъжете със 7 години. Най-малко живеят жените в Лесото (средно 48 г.). В Лесото обаче и при мъжете продължителността на живота не е много голяма (50 г.).

Най-добро място за свободно време: Дания

Жените в Дания прекарват само 57 минути на ден в работа, която не им се заплаща (като домакински задължения и др.). Мексиканките имат най-много задължения средно 4 ч. 21 мин. на ден.

Най-добро място за спортистки: САЩ

5 от най-добре платените жени в спорта в света за 2011 г. са от САЩ. Саудитска Арабия пък никога не е изпращала жена на Олимпийските игри, а в училищата на момичетата не е разрешено да спортуват.

Най-голяма вероятност да се разведете: Гуам

Остров Гуам има най-висок процент на разводи в света. Най-ниският процент в Гватемала.

Най-лошо място за жените шофьорки: Саудитска Арабия

В Саудитска Арабия жените нямат право да шофират автомобил.

Най-добро място за професия с висока квалификация: Ямайка

В Ямайка има най-висок процент жени на високовалифицрана работа като юристи, мениджъри и др. – 60% от тези длъжности са заемани от дами. На последно място отново е Йемен, където само 2% от квалифицираните длъжности се заемат от жени.

http://profit.bg/news/Durzhavite-v-koito-e-naj-dobre-i-naj-zle-da-si-zhena/nid-88786.htm

(Visited 188 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *