26/04/2024

При тестовете са открити недостатъци във всички френски АЕЦ

Европейските тестове за устойчивост откриха недостатъци в системите за сигурност на всичките 19 атомни електроцентрали във Франция, съобщава в. „Фигаро“, позовавайки се на поверителен доклад на Европейската комисия, цитирана от БТА.

Във всеки от 58-те ядрени реактора на френската компания Е Де Еф (EDF) са открити слабости при проверките за безопасността, проведени от ЕС.

Работният документ за стрес тестовете, извършвани от една година във всичките 134 реактора от европейския ядрен парк, ще бъде одобрен от Европейската комисия утре.

Осемнайсет месеца след земетресението и цунамито в Япония, довели до ядрената авария в АЕЦ във Фукушима, конфиденциалният документ разкрива, че 19-те френски централи нямат инструменти за сеизмични измервания, адаптирани към изискванията след Фукушима, посочва „Фигаро“.

Във връзка със същия доклад германският в. „Велт“, цитиран от АФП, отбелязва, че европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер оценява на 25 милиарда евро средствата, необходими за отстраняване на недостатъците в системите за безопасност на всички АЕЦ в Европейския съюз.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2012/10/02/1917921_pri_stres_testove_sa_otkriti_nedostatuci_vuv_vsichki/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *