19/04/2024

Станишев бе избран за лидер на европейските социалисти

Председателят на Българската социалистическа партия Сергей Станишев бе избран в Брюксел за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС- pes.eu).

За него гласуваха 91,3 процента от делегатите на партии от левия политически спектър в ЕС – общо 336 души.

Досега Станишев бе начело на ПЕС с временен статут, след като пое поста преди 10 месеца от оттеглилия се по лични причини Поул Нируп Расмусен.

Днес Станишев беше единствен кандидат и получи подкрепата за пълен мандат от две и половина години като ръководител на ПЕС.

В своето слово пред делегатите на Деветия конгрес на ПЕС Станишев очерта насоките в бъдещата си работа, в която акцент ще бъде излъчването на единен кандидат на европейската левица за бъдещ председател на Европейската комисия.

Цел на левите в Европа ще бъде спечелването на изборите за Европейски парламент през 2014 г. „ПЕС може да бъде силна само ако в отделните европейски страни левицата е силна“, отбеляза председателят на БСП пред форума, в който участваха председателите на 30 леви европейски политически организации.

От близо 10 години Сергей Станишев работи на различни управленски равнища в Партията на европейските социалисти. Възрастта му, опитът му като министър-председател на България и активната му дейност в сложното поле на международните отношения насочи избора на европейските социалисти за номинацията му.

Преди гласуването Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите в Европейския парламент, подчерта, че кандидатурата на Сергей Станишев за лидер на ПЕС е безспорна, защото за близо година откакто е начело е свършил много добра работа.

Ханес Свобода заяви: „За съжаление, все още е изненада, когато се избира някой от Източна Европа, а това би трябвало да е съвсем естествено. Защо да не изберем източноевропеец? Това е също много добър знак, че социалнодемократическите идеи са силни не само на Запад, но и на Изток, а кандидатът е само един, защото след като пое поста временен президент преди близо година Станишев свърши много добра работа.

Малцина биха се кандидатирали в конкуренция с някой, който вече е показал, че се справя много добре и е успял да спечели толкова широка подкрепа вътре в партията“.

Като напомни, че консервативната политика на икономии не е довела до реални успехи, а е породила само социално недоволство и подем на екстремизма, Ханес Свобода заяви, че до няколко седмици европейските социалисти ще представят програма за икономически реформи.

За почти единодушното решение да бъде избран именно Станишев в значителна степен роля е изиграла и инициираната от него кампания срещу младежката безработица.

„Няма да позволим младите хора да се превърнат в изгубеното поколение на Европа“, заяви днес той на годишната конференция на ПЕС – Жени в Брюксел.

На този форум той направи извода, че кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица е показала, че когато всички в ПЕС работят заедно са по-силни и посланията им достигат до повече европейци. Според него това е от голямо значение за предстоящите европейски избори.

На конгреса имаше две пленарни заседания на тема „Заедно за икономиката, която ни е нужна” и „Заедно за обществото, което ни е нужно”.

Обсъдена и приета е резолюция, озаглавена „Заедно за Европа, която ни е нужна”. Утвърдени са членовете на Президиума на ПЕС и са обсъдени промени в устава.

Според предварителната информация от БСП снощи Сергей Станишев е събрал водещи европейски политици на лидерска вечеря.

Поканени са били председателят Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, австрийският канцлер Вернер Файман, румънският премиер Виктор Понта, соченият като бъдещ лидер на френските социалисти Харлем Дезир, лидерът на ГСДП Зигмар Габриел, председателят на ЕП Мартин Шулц, Ханес Свобода, председателят на ПЕС-Жени Зита Гурмай. Както и еврокомисарите Марош Шефчович, Хоакин Алмуня, Ласло Андор, Мария Даманаки и лидери на социалистически партии в Албания, Черна Гора, Сърбия, Турция.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5167031

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *