24/07/2021

Джек Лондон предсказва край на света през 2013 г. в романа си „Алената чума“

Пророческият роман “Алената чума” навърши 100 години. Една от първите в историята на световната литература антиутопия и едно от най-известните произведения на Джек Лондон,  е публикуван  в списание London Magazine през 1912 година.

Сега сюжетът изглежда ясен. В началото на XXI век епидемия от мистериозна болест обхваща Земята. Хората умират за ден, оцелява един на  милион. Цивилизация загива за няколко дни. Действието на романа се развива 60 години след събитията.

Главният герой – възрастен човек, седящ на дивия бряг, близо до Сан Франциско, разказва на внука си козар за дните, когато загива предишния свят. Най-удивителното нещо в творбата е точността, с която Джек Лондон описва Земята в началото на XXI век.

“Избори” за президент

“По лицето на стареца пробягна сянка на обичайно огорчение и той отново поднесе монетата към очите си.
— 2012 година! — изскимтя той и се заля в истеричен кикот. — Точно тогава Управата на Магнатите назначи Морган Пети за президент на Съединените щати! Това явно е една от последните сечени монети — Алената смърт дойде през 2013 година. Господи, не е за вярване! Изминаха 60 години оттогава и аз съм единственият, останал жив досега. Едвин, къде намери тази монета?”

Както знаете през ноември  ще се проведат президентските избори в САЩ. Но привържениците на различните теории на конспирацията отдавна твърдят, че Съединените щати, и по този начин и целия,  свят тайно управляват шепа финансисти и политици. Това е т. нар. затворен Бохемски  клуб, в който влиза почти целият финансов и политически елит на САЩ. Клубът се намира в частно владение близо до Сан Франциско. Веднъж годишно, “Бохемите” се събират в него. Това, което те правят – не е известно. Официално хората отиват на почивка, но мнозина смятат, че  решават важните проблеми на световната политика.

Колко хора живеят на планетата

“— Светът беше препълнен с хора. Броят на населението на Земята според преброяването от 2010 година беше осем милиарда, да, да, осем милиарда — осем черупки от рак. Не като сега. Хората знаеха много начини за добиване на храна. Колкото повече храна имаше, толкова повече ставаха хората. През 1800 година само в Европа населението било 170 милиона. След сто години — сложи една песъчинка, Хоу-Хоу, — през 1900 година, било вече петстотин милиона, значи към петте песъчинки трябва да се добави един зъб. Това показва колко лесно е било да се добива храна и колко бързо се е увеличавало населението. През 2000 година Европа имаше вече хиляда и петстотин милиона жители. Така беше навсякъде. Тези осем черупки означават осем милиарда души, които населяваха земята по времето, когато започна Алената чума…. ”

Джек Лондон не е сгрешил  много – в началото на септември тази година, според ООН, на планетата живеят около 7 милиарда 100 000. Като се има предвид факта, че по време на писателя хората са били едва около 1.6 милиарда, той се оказва добър пророк.

“Алената чумата” – треската Ебола?

“… — Чумата пламна през лятото на 2013 година. Тогава бях на двадесет и седем и много добре си спомням всичко. Съобщенията по безжичния телеграф…
Заешката устна се изплю от негодувание и старецът побърза да обясни:
— По това време ние умеехме да разговаряме по въздуха на разстояние хиляди мили. И ето пристигна вестта, че в Ню Йорк върлува неизвестна болест. В този най-величествен град на Америка тогава живееха седемнадесет милиона. Отначало никой не придаде значение на това съобщение. Дребна работа — бяха умрели няколко души! Правеше впечатление обаче, че смъртта беше настъпила много бързо и първият признак на болестта бил почервеняването на лицето и цялото тяло. След двадесет и четири часа дойде съобщение, че и в Чикаго е регистриран такъв случай… ”

В този пасаж има няколко прогнози. Първо, в  думите на стареца да видите намек за клетъчна или сателитна връзка. След това – за населението на Ню Йорк: писателят смята, че е 17 милиона. В действителност сега в града и неговите предградия сега живеят 18,8 милиона. Но може би просто не е взел под внимание инвазията в САЩ на нелегални емигранти? И най-важното – болестта. Симптомите на “червената чума” са много сходни със симптомите на треската Ебола. Вирусът е открит през 1976 г. в Конго. Смъртността е до 90%. Имало е няколко огнища на болестта (последният път миналата седмица, когато 31 души са починали в Конго). Един от първите симптоми –  червено-розов обрив по тялото. Ваксина срещу Ебола не съществува.

… И още няколко предсказания

“… Бях съвсем сам  в голямата си къща. Както вече ви казах, по онова време можехме да разговаряме помежду си по кабел или просто по  въздуха. Телефонът звънна и чух гласа на брат ми … “

Изглежда, че отново става дума за мобилна комуникация.

“… След двадесет и четири часа, той каза, че вече не се появяват трансатлантическите самолети – прексъната е връзката с  Великобритания …”

Ще припомним, че по време на писането на романа (1912) до първия полет през Атлантическия океан остават цели 15 години. Редовния превоз на пътници между континентите започва едва след Втората световна война.

Не всичко е загубено?

В “Алената чума” Джек Лондон рисува мрачната картина на кървав див свят. И все пак в тази книга се проявява оптимизмът на писателя, неговата вяра в човека. Той твърди, че човекът все пак ще успее да покори природата. Да повярваме ли?

“… Ние, които управлявахем нашата планета – земята, морето и небето – бившите господари на живота, живеем сега като примитивни варвари по протежение на залива на Калифорния. Но ние бързо се размножаваме – сестра ти, Заешка устна, има четири деца. Ние се размножаваме бързо и започваме да се доближаваме до  цивилизацията. Когато ни стане тясно да живеем, това ще ни принуди да се разпространяваме навсякъде все повече и повече, и поколение след поколение, ще се разпространим бавно из целия континент на изток – Новите арийци ще запълнят света …

Read more: http://30dumi.eu/2012/09/dzhek-london-predskazva-gibelta-na-chovechestvoto-prez-2013-g-v-alenata-chuma/#ixzz27sQUFTJ1

(Visited 227 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *