27/11/2020

Нетипична за август скъпотия на храните, доматите – с двойна цена

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято, като индексът им се покачи през август до 1,379 пункта и е с около 9 процента над нивото от същия месец на предходната година.

Това съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за БТА. През юли – август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците.

През август цените на брашно, олио и яйца се качват на месечна база с 3.5 – 6.8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването за месеца е с около 2 – 3 процента.

Лек спад на месечна база има при малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата се задържат на нивата от предходния месец.

Спрямо миналия август поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29 процента и при фасула – 20 на сто.

Спад на стойностите на годишна база в диапазона 5 – 13 процента е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците са нетипични за този месец от годината, посочват от комисията. През август цените на едро на полските и оранжерийните краставици са по-високи с 30 – 40 процента, а на полските и оранжерийните домати с 4 – 5 процента. Поскъпване на месечна база с 11 процента има при картофите.

Спад спрямо миналия месец е регистриран при зелените чушки с около 30 на сто, при гроздето – средно с 43 процента, на дините.

На годишна база единственото значимо изключение от поскъпването е зрелият чесън.

Полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно – със 100 процента, а полските и оранжерийните краставици с около 70 на сто.

http://dnes.dir.bg/news/hrani-skokat-tzenite-11920574

(Visited 49 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *