29/03/2024

НАСА разработва революционен самолет с четири крила (видео)

НАСА разработва нов свръхзвуков летателен апарат с четири крила, който ще може да се движи във вуздуха и настрани. С формата си той прилича повече на НЛО, отколкото на земно транспортно средство.

Иновационната технология била предложена от един от преподавателите в Университета в Маями. Според проекта самолетът ще представлява плоско сребристо тяло с четири крила, разположени перпендикулярно едно спрямо друго, наподобяващи звезда. Страничните крила ще бъдат по-дълги.

Необичайната конструкция предполага при излитане апаратът да използва страничните крила, но във въздуха, приближавайки звуковата бариера той се завърта на 90 градуса и вече лети на късите си крила. По този начин самолетът постига най-добрите аеродинамични характеристики и по-леко преминава на свръхзукова скорост, съобщава The Daily Mail.

На дозвуков режим самолетът ще може да излита от писта с дължина 700 метра. За какви цели може да бъде използван подобен летателен апарат не се съобщава. Знае се обаче, че той е изчислен да вози до 70 души.

Дори и при успешни изпитания този проект ще влезе в действие след няколко десетителитя.

НАСА е отпуснала на разработващите самолета-звезда грант от сто хил. долара. Тези средства ще позволят на конструкторите да продължат своите изследвания и да усъвършенстват модела с помощта на тестове в аеродинамичен тунел.

Ако машината се окаже ефективна в проекта ще бъдат инвестирани още средства.

Засега конструкторите предоставят анимационно видео на полета на принципно новия тип самолет.

Silent and Efficient Supersonic Bi-Directional Flying Wing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *