25/04/2024

Ценни книжа на КЦМ ще се продават на европейския капиталов пазар

КЦМ 2000 АД ще пусне свои книжа за търговия на някоя от големите европейски фондови борси.

Очаква се това да стане през 2014 година,  съобщи инж. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на компанията.

Той очерта най-важните задачи, които компанията в момента реализира – обновяване на оловното и цинковото производство ( това е така нареченият проект ТОРП, инвестициите в който възлизат на 195 млн. лева). Той трябва да приключи  през 2013 година.  „Веднага след това ще се огледаме за подходяща европейска фондова борса“, заяви  инж. Добрев.

КЦМ 2000 АД бе обявила намерението си да емитира свои ценни книжа на Българската фондова борса през 2008 година, но започналата криза стана причина проектът да бъде спрян. Сега оценката на мениджърския екип е, че БФБ не може да се справи с тяхната емисия, “освен ако не стане част от борсите във Виена или Франкфурт”.

През новата 2013 г. ще бъдат направени  структурни промени в управлението на компанията.  Оперативното управление ще бъде поето от инж. Румен Цонев, който от 1 януари ще бъде новият главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД. Никола Добрев ще продължава да бъде председател на Надзорния съвет.

Инж. Румен Цонев огласи приоритетите на компанията за 2013 година. А именно усвояване на 65 млн. лева по проект ТОРП, въвеждане в производство през март на новия цинков завод, пускови изпитания на новия оловен завод през октомври. В оловното производство ще бъдат инвестирани и още 3 млн. лева за усъвършенстване на леенето на метала и за намаляване на енергийните разходи с 9 на сто.

Ръководителите на компанията прогнозират увеличаване на търсенето на олово и цинк през следващата година до 2 на сто.

Прогнозната нетна пречалба за изтичащата година се очертава да бъде около 18,5 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *