26/04/2024

Крадци задигнаха мощите на 13 светци от руска църква

Мощи на 13 светци задигнаха крадци от храма „Света Великомъченица Екатерина“ на Василевския остров в Санкт Петербург. Сред изчезналите светини са и останките на Александър Невски.

Кражбата е извършена в административната сграда, която е отделна от храма. Изкъртваки рамката на стъклопакет злосторникът е проникнал в помещението и в кабинета на настоятеля. Престъпникът задигнал църковно сребро, а също мощите на светци. При това не е взел целия ковчег с останките.

Храмът е лишен от мощите на 13 почитани светци, в това число на Николай Чудотворец, на мъченика Рижски архиепископ Йоан, на преподобния Антоний Димски, на светите благоверни князе Петър и Февроний, на Александър Невски, изповедника Серги Касимовски, Мъченица Екатерина, благоверния княз Владимир Новгородски, мъченика Викентий Сарагоски.

Похитената утвар не представлява историческа ценност, но стойността й е около 350 хил. рубли.

Следствието е завело наказателно дело за кражба в крупни размери.

Любопитното е, че преди четири години в нощта на 6 ноември 2008 г. бяха откраднати мощи на Александър Невски от Донския манастир в Москва. Тогава позлатеното ковчеже беше върнато след седмица, припомня http://www.utro.ru.

„Ковчегът с мощите донесе неизвестен мъж на около 30 години в черно яке. Охранителите не видели с подробности лицето му, тъй като то било скрито под качулка. Мъжът дошъл до вратата на храма и подал на един от охранителите черен пакет, в който имало свитък, завит в кърпа. На запитването обяснил, че преди три дни купил мощите от непознати хора – на вид кавказци“, разказва дяконът на Донския манастир Авраам.

От милицията тогава обясниха, че откраднатото е върнато благодарение на многобройните съобщения за извършеното престъпление в медиите. Тази версия потвърдиха и от манастира. „Очевидно не са разбрали, че пред тях стои безценна светина. После са чули за кражбата и решили анонимно да върнат ковчежето. Охранителите предадоха пакета на мен. Когато разгърнах кърпата, там беше ковчежето с мощите“, добави отец Авраам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *