16/04/2024

„Икономист“: България е най-тъжното място на света!

Снимка на ФотоНовини

България е най-тъжното място на света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота. Това пише „Икономист“ в статия, озаглавена „Богатите, бедните и България“. /още подробности – вижте тук/

Списанието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие (теза, издигната през 1970-те години от Ричард Истърлин – професор по икономика от университета на Южна Калифорния, който установил твърде слаба връзка между двете), като се опира на нови изследвания, включително на Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета на Пенсилвания.

Американските изследователи са събрали информация за въздействието на доходите върху щастието от почти всички места по света и са групирали тези държави по 10-пунктова скала, допълва изданието, цитирано от БТА. Учените са установили, че жителите на по-богатите държави са определено по-щастливи. Това съотношение обаче не е идеално навсякъде, което предполага, че за задоволството от живота играят роля и други, вероятно културологични фактори, отбелязва списанието.

Например западноевропейците и северноамериканците са близо едни до други, макар че има и аномалии като учудващо унилите португалци. Хонконг и Дания, например, имат сходни доходи на глава от населението при паритетна покупателна способност, но задоволството от живота на хонконгците е 5,5, а на датчаните 8 по десетстепенната скала.

От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава „Икономист“.

www.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *