26/04/2024

Как да мечтаем така, че желанията ни да се сбъдват?

Биографите отдавна са забелязали, че великите и успешни личности по правило са били големи мечтатели. Мечтатели са и преобладаващото мнозинство от простосмъртните.

Но защо мечтите на едни се сбъдват, а на други – не?

Ето някои съвети за това как да направим мечтите си реалност, които всъщност са и отговор на този въпрос, който без съмнение, мнозина си задават.

Да кликнем Enter на самите себе си

Представете си, че сте програмист. И че трябва да напишете програма за най-сложния компютър, който въобще можете да си представите – човешкия мозък. Когато програмата бъде написана остава само да се натисне клавишът Enter. Да се мечтае не само че не е вредно, да се мечтае е полезно, твърдят психоаналитиците. А ако знаете как точно да го правите, то световната картина ще започне бързо да се променя. Това, което по-рано е изглеждало недостижимо ще стане обикновено и достъпно. Но това няма да се случи на мига.

Нека се замислим: възприемайки обкръжаващия ни свят, едва 20 на сто от информацията ни идва отвън. Останалите 80 на сто ние изваждаме от паметта си, сформирана от нашите неосъзнати цели, ценности и желания. Поради тази причина, за да станем програмисти на собствения си живот, е необходимо да разберем и приемем простата мисъл: нашите мечти са в нашите ръце. Човек винаги получава това, което иска. Ето защо има смисъл като за начало хубавичко да си изясним своите желания.

Как да го направим?

1. Да се вслушаме в себе си. Много често това, което искаме, на практика не го искаме ние. Натрапените ни от социума стандарти, рекламите и прочие представители на зомбиращите структури, към които се стремят 90 на сто от „слепите и глухи“ граждани, не носят щастие. Затова като начало е необходимо да разберем, какво точно е нужно именно на нас.

Затова трябва да станем отново деца. И по-точно, да си спомним какво ни е радвало в детството. Какви детски мечти така и са останали неосъществени. Ако сте мечтали за железница – купете си я сега. Ако сте мечтали за порцеланова кукла или мечок с вашия ръст – не се замисляйте – отивайте на покупки. Детето вътре в нас непременно ще ви даде верните ориентири, съветват специалистите.

2. Изхвърляне на излишното. Нека си представим своите мечти осъществени. Проиграйте ситуацията до край и я погледнете така както шахматистът вижда ситуацията на дъската в нейната цялост. Всичко ли ще бъде така, както ви се иска? Това просто мисловно упражение позволява да се отхвърлят до 70 % от празните мечти и да се концентрираме върху това, което е истински ценно и важно. Колкото са по-малко желанията, толкова е по-голяма точността на мерника. Когато главата прелива от множество всевъзможни желания, ние просто се мятаме от едното на другото, като така не отделяме на нито едно от тях достатъчно време. Резултатите са никакви.

3. Правилно формулиране на целите. Ако си поставим целта „да заработваме много пари“, то ние ще ги заработваме, но тези пари ще изтичат през пръстите ни. Ако възнамеряваме да учим испански език, ще го научим, но едва ли някога ще проговорим на него. Вместо това трябва да си поставим за цел постигането на висок жизнен стандарт с ясното разбиране за какво ще харчим заработените пари. А в примера с езика – целта не е да се научи, а да се се говори на испански.

4. Да се избавим от мислите вируси. Този, който в нищо не вярва, нищо и не получава. „Според вашата вяра ще имате“, се казва в Светото писание. Фрази и мисли от типа на: „все едно нищо няма да се получи“,
„вече е твърде късно да се променя каквото и да е било“ са опасни не само за личните ни мечти, но и за живота ни. Трябва да следим внимателно подобните мисли и безпощадно да ги унищожаваме, заменяйки ги с позитивни.

5. Да вървим напред без бързане. Ние често си поставяме задачи с глобални мащаби и изпадаме в отчаяние, защото не можем да ги изпълним. Не е необходимо да се тъгува за това, че не можем да получим всичко изведнъж. Така както не можем да преодолеем огромна дистанция с един единствен скок. Малките крачки позволяват не само да се движим напред, но и равномерно да изразходваме силите си без пренапрежение и преумора.

6. Да разделим пътя на няколко отсечки. Да се овладеят някакви знания е възможно, ако се посветим на четене поне по 30 минути на ден. Да съхраним здравето си е възможно, ако редовно отделяме по 15 минути за гимнастика или тичане. За да се правим със стотиците натрупани проблеми, трябва да направим списък програма и да решаваме по 2-3 на ден. Чак след две седмици този списък забележимо ще се скъси. Дори малката стъпка в правилната посока вече ни приближава към мечтите. Ето защо не бива да подценяваме своите дори най-дребни усилия и победи. Нетърпението е враг на триумфа, коментират специалистите.

„Пътят от хиляди километри започва от първата стъпка“, гласи китайска мъдрост. За да направим мечтите си реалност е необходимо просто да станем и да тръгнем към тях. Бъдете уверени – целта ще се окаже много по-близко, отколкото си представяте, твърдят специалистите по човешката душа.

Някои автори твърдят, че правилно формулираните мечти, е добре да бъдат записани на лист хартия. Не защото ще ги забравим ( ако все пак стане, това е сигурен знак, че не са били от жизнено важно за нас значение). Просто написаното усилва още повече енергията на позитивните цели и действия. И разбира се, всичко трябва да бъ де без вреда за никого и нищо. Защото тук въобще не говорим за събдването на такива „желания“ като отмъщението например.

Струва си да опитаме, нали? Колкото повече щастливи хора, толкова по-добре за цялото човечество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *