24/04/2024

„Анонимните“ хакнаха с хомо клип на Азис „Темида“, осъдила „Пуси райът“

Официалният сайт на московския районен съд в Хамовники, който издаде присъдата срещу пънк групата Pussy riot („Пуси райът“), бе сринат днес и на началната му страница бе качен видеоклип на песента „Мразиш“ на скандално известния в България певец Азис, съобщава руската емисия на Би Би Си.

Агенция Интерфакс отбелязва, че клипът на българския фолк изпълнителя има хомосексуално съдържание.

Отговорност за хакерската атака пое международната група „Анонимните“, която призова да бъдат освободени осъдените на две години затвор три момичета от пънк групата. Под клипа на Азис са публикувани данни за доходите на служителите на съда за 2011 г., но няма сведения за Марина Сирова, която води делото за хулиганство срещу „Пуси райът“.

„Ние сме американските „Анонимни“. Ние нито забравяме, нито прощаваме“, се казва в едно от съобщенията, които се появиха на сайта тази сутрин.

Тези надписи се смениха с друг, който гласеше „Справедливият съд може да бъде само открит. „Пуси райът“ са живи“, и бе поместена снимка на известния програмист Ричард Столман, основател на движението за свободно програмиране.

Първоначално сайтът бе недостъпен и излизаха съобщения, че е претоварен от посещения, а когато отново заработи, се оказа, че съдържанието му е значително променено.
Поместен бе и новият сингъл на останалите на свобода членове на „Пуси райът“ – „Путин запали огньовете на революцията“. В някои раздели на сайта се появиха и нецензурни надписи.

Пред руската агенция Интерфакс говорителката на съда съобщава, че специалисти отстраняват клипа. Проверка установи, че главната страница на сайта в момента не работи и видеото вече не се вижда.

„Пуси райът” получиха присъди от по две години лишаване от свобода заради скандална акция срещу руския президент Владимир Путин в храма „Христос Спасител“ в Москва. Вчера стана ясно, че руските власти издирват още две участнички в „молитвата“ „Господи, изгони Путин!“.

Руският опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров пък бе обвинен, че е ухапал полицай по време на протеста прес съда, когато се произнасяха присъдите. За това той може да бъде осъден на 5 години лагер или глоба в размер на 200 000 рубли (около 5000 евро).

„В много видеа, разпространяващи се в интернет, може да се види, че полицаи ме задължаха в момент, когато говорех с журналисти и след това ме удариха. Това опровергава отправените ми обвинения“, заяви Каспаров.

Той твърди, че служителят на реда е ухапан от куче. Опозиционерът се казани да заведе контрадела за незаконно задържане и клевета.

Междувременно хакерската група „Анонимните“ твърди, че тя е пробила и сайта на британското министерство на правосъдието тази сутрин. Причината – отмъщение за ролята на Великобритания в аферата с основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предаде Асошиейтед прес.
„Анонимните“ предупредили вчера в Туитър, че ще атакуват сайтовете на министерствата на правосъдието и на труда и пенсиите.

„Правителство на Обединеното кралство, очаквай ни“, гласяло предупреждението. Говорителка на министерството на правосъдието каза, че има известни проблеми с уебсайта, но не уточни какви. АП посочва, че началната страница на сайта е била недостъпна, но другите страници от съдържанието му функционирали нормално.

http://dnes.dir.bg/news/hakeri-azis-pussy-riot-pusi-riat-11827957

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *