20/04/2024

Хакери на Anonymous откраднаха военни тайни на Русия

Хакерите на Anonymous публикуваха в интернет документи на Рособоронекспорт. На разположение на групата Par:AnoIA, която нарича себе си „разузнавателен център“ на Анонимъс, се оказаха данни за доставка на вертолети Ми-17В-5 в Индия.

Изтичането на данните е станало след взломяването от киберпрестъпниците (така наричат хакерите някои от руските медии) на сървърите на американската IT компания INNODATA. По-конкретно хакерите публикували писмо на заместник-началника на департамента по експорт на вертолетна техника и услуги при комодора по авиация и военно-въздушно аташе на Индия Викрам Сингх с молбада да помогне в оформянето на визите на руските специалисти, които ще съпровождат вертолетите. Към писмото се прилагат и паспортните данни на командированите в Индия руснаци.

Освен това хакерите са публикували и архив на служебна кореспонденция на Пограничното управление  на Федералната служба по безопасност на Русия. В писмата се съдържа информация за предвижване на товарни кораби в Далечния Изток, а също и сведения за миграцията на рибата. Последните документи са били предназначени за „някои корейски партньори“. Към кого са били адресирани тези материали не е известно.

Изтичането на информация беше коментирано от Рособоронекспорт. „Никаква тайна в доставката на вертолети за Индия няма, това е наш стратегически партньор. Ние работим по открити търгове. Разбира се, наши специалисти летят до страните, където доставяме оръжие. Пътуванията им са необходим за сервизното обслужване на оборудването, за предоставяне на услуги по облитането на летателните машини и за подготовка на екипажите“, заяви представител на пресслужбата на компанията. Заедно с това обаче от Рособоронекспорт признават, че вътрешната кореспонденция не е предназначена за широката публика.

Това не е първият случай на обнародване на документи на руските държавни структури и компании. По-рано хакерите бяха обещали да отмъстят на руските власти за приетия от тях закон за „черните списъци“ на интернет сайтове. Те заплашиха да атакуват сайтове на различни руски ведомства и да поместят на тях данни, компрометиращи чиновници, които са свързани по някакъв начин с приемането на този документ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *