20/01/2022

АЕЦ „Фукушима“ отново изпусна радиоактивна вода

Японската компания ТЕРСО, собственик на авариралата атомна централа „Фукушима 1“, съобщи за нов теч на радиоактивна вода.

Както предава АР изтичането е станало в четвърти енергоблок на централата. Източник е тръба, служеща за отвеждане на вода от разрушения трети енергоблок.

Освен това се съобщава, че в едно от помещенията с оборудване за почистване на водата се появило задимяване. Причината за това извънредно положение се уточнява.

Към този час няма информация дали радиоактивната вода се е разпространила извън пределите на централата.

През март 2011 г. след земетресение от 9-та степен по Рихтер и цунами стана тежка авария в АЕЦ „Фукушима“ и изтичане на радиация. От околностите бяха евакуирани 180 хиляди човека. Територията в радиус от 20 км. около централата е със забранен достъп.

През юли японското правителство прие план за възстановяване на префектурата Фукушима. Документът предвижда провеждаде на дезактивация до безопасно за постоянно пребиваване равнище на облъчване до 1 милисиверт на година. Сега там има територии, където нивото на облъчване е 50 пъти по-високо от нормата.

Предвижда се в префектура „Фукусима“ да няма атомни централи. Те ще бъдат заменени с възобновяеми източници, работещи с енергия от Слънцето и вятъра.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *