27/04/2024

САЩ душат склонни ли са българите да приемат чужди войски!

Пряк резултат от износа на "справедливост", в която като доказани гъзомийници участват и българите

Администрацията във Вашингтон се е интересувала миналото лято от „нагласите (в България – бел.ред.) относно разполагането или дългосрочното базиране на войски на НАТО или САЩ на българска територия“.

Това се съдържа в засега единствения секретен документ на Държавния департамент на САЩ, засягащ България, сред публикуваните тази нощ стотици хиляди файлове от интернет сайта WikiLeaks.

Документът представлява инструкция до служителите в София за събиране на подробна информация по изключително широк кръг проблеми и въпроси.

В частта за данни за НАТО, където е и питането за оценка на евентуално дългосрочно разполагане на войски от алианса в България, се повдига и въпросът за доверието на правителството и обществото към Член 5 от Вашингтонския договор, определящ, че атаката срещу една страна от НАТО се възприема като атака срещу всички в съюза.

Служителите на посолството в София са инструктирани да събират информация за способността на България да изпълнява съюзническите си ангажименти по постигане стандартите на алианса, да отпуска бюджетни средства, да модернизира армията си.

Отделно е повдигнат въпроса за „желание, способност и усилия на правителството, военните, разузнавателните и службите по сигурността относно защитата на класифицирана информация от САЩ и НАТО. Осъзнаване и специално внимание към проникване на чуждестранни сили. Прилагане и засилване на процедурите за проверка на кадрите.“

Относно структурата, модернизация и готовността на българската армия в инструкцията се искат данни за следното:

„Детайли за оценка на заплахите, включително съгласие и несъгласия между цивилните и военните ръководители. Възприятия за и реакция на заплахата от кибернетичн авойна. Планова и усилия за подкрепа или противопоставяне на американските цели в Афганистан, Ирак и на друг иместа. (…) Политика и действия относно достъп, прелитане и транзит на американски военни части и оборудване през България.

Разположение, готовност и мисия на военните сили. Планове и действия относно структурата на армията, военната реформа и модернизацията, включително бъдещата роля, сила и композиране на военната служба. (…)

Детайли относно отбранителната индустрия, включително планове и усилия за сътрудничество с чужди държави и играчи.

Програми за разработване на оръжейни системи, фирми и предприятия за това. Типове, производствен капацитет и заводски маркировки на големи оръжейни системи.

Процес за взимане на решения относно закупуването на американско или друго оръжие. Числен състав на военните и паравоенните, структура, бюджет и разходи служба по служба, функциониране, мисия, доктрина, тактика, бойна тактика и стратегия, командване и контрол, оборудване, поддръжка, обучение, участие в маневри, международни мироопазващи мисии, професионализъм, здравеопазване, заплащане, жилищно настаняване, лоялност и дух. (…)

Индикации за национални програми за отричане (на събития и факти – бел.ред.) и програми за заблуждаване, включително доктрина, мишени, цели, организации и дейности.

Разположение, мисия, организация персонал, финансиране, разработване и употреба на подземни обекти и други подсилени структури, включителнотакива за защита на командни и контролни мрежи, граждански и военни лидери и критично важни ресурси.

Детайли за и трансфер на авангардни инженерни технологии за подсилване на ключови обекти, включително чрез специални бетони.

Подробности за двойната употреба на подземни граждански съоръжения. Планове и действия в помощ на други държави за разработване на подобни подземни обекти и подсилени структури.“

www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *