19/04/2024

Милен Велчев загробил 1 млрд. лева чрез сделката за дълга!

Бившият финансов министър на България Милен Велчев

Сделката със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата от около 1 млрд. лв. Това гласи доклад за ефектите от сделката, осъществена от бившия министър на финансите Милен Велчев (НДСВ) през 2002-2003 г.

Изводите се базират на анализ, изготвен от частната консултантска компания „Индъстри уоч“. Министерство на финансите е обявило обществена поръчка за извършване на анализа, която е спечелена от „Индъстри Уоч“. Анализът е в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 април 2010 г. и резюме от него бе раздадено на депутатите.

Според „Индъстри Уоч“ за финансовата загуба допринасят преобладаващо ниските лихви през периода след сделката, както и благоприятният валутен курс между лева и щатския долар, който позволява обслужването на задълженията, деноминирани в щатски долари, да бъде по-евтино.

Като положителен ефект от сделката се посочват предсрочното освобождаване на обезпечението по брейди облигациите, което възлиза през 2002 г. на 387 млн. евро. Ако сделката не е била извършена, сумата би била освободена през 2006 г.

Анализът отчита, че целта на сделката е била да измести тежестта на плащанията по брейди облигациите за по-късен период – 2013-2015 г. Осъществените през 2002 и 2003 г. замени на част от външния дълг не намаляват размера на плащанията по него, а водят само до формално намаляване на главницата, е изводът от доклада.

Още по времето на сключването на тази сделка нейни критици алармираха за този негативен резултат. Нещо повече, подозираха, че има и облагодетелствани тъй като консултант по сделката бил един от синовете на Симеон  – по онова време министър-председател на България.

Каквато и да е истината обаче щета на държавата в такъв размер и направена от един човек – България май никога не евиждала.! Или може просто – не знаем всичко…

Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *