16/04/2024

Мутирали пеперуди се пръкнаха край авариралата АЕЦ „Фукушима“

Мутации на пеперуди са открити в близост до авариралата миналата година АЕЦ „Фукушима“ след земетресението от 9-та степен по скалата на Рихтер и последвалото го цунами на 11 март 2011 г., съобщава Scientific Reports.

Група изследователи от японския университет Рюкю под ръководството на Дзедзи Отаки е изучила представители на един от най-разпространените в Япония видове пеперуди – Pseudozizeeria maha. Два месеца след катастрофата учените събрали 144 възрастни пеперуди – 111 мъжки и 33 женски от територията на десет префектури, разположени в различни части на страната и оценили тяхното състояние.

Като цяло големи физически отклонения не били открити, но у някои мъжки пеперуди било открито намаляване на предните крила и изменение в оцветяването. Освен това у някои ципокрили се наблюдавали вдлъбнатини на очите и нарушение на очертанията им. При потомците  от първо поколение, които са били подложени на радиация, смъртността превишавала нормалните показатели от 18 на сто.

За да проверят наследява ли се мутацията при къртосване със здрави екземпляри, специалистите съешили подбрани десет женски пеперуди от първото поколение с обикновени мъжки. Една трета от пеперудите се оказали неспособни да снесат яйца, а потомците на 30 на сто от другите женски страдали от нарушения в развитието си. Шест месеца след аварията – през есента на 2011 г. учените повторили експеримента. Този път поколението на пеперудите мутанти се увеличило двойно в сравнение с наблюденията през май.

„Ние стигаме до извода, че изкуствените радионуклеиди, попаднали в атмосферата след катастрофата във „Фукушима“, са предизвикали физиологични и генетични вреди на този вид насекоми“, се казва в доклада на учените. Авторите на изследването предполагат, че техните изводи ще помогнат да се оценят опасностите за здравето на хората, живеещи в околностите на авариралата АЕЦ.

Това не е първият случай, когато в района не префектура Фукушима се откриват мутирали същества. В края на май 2011 г. недалече от централата се роди заек без уши. Тогава японците изказаха опасения, че след животните на белия свят ще се появят и хора с генетични отклонения и злокачествени образувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *