29/03/2024

За първи път: Дворецът „Кричим“ ще бъде достъпен за гражданите

Бившият царски дворец „Кричим” ще бъде отворен от есента за граждани. Това ще стане не само за провеждане на конференции и семинари, но и за посещения в определени дни и месеци.

Гостите на това имение ще имат възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на един прекрасен парк   с различни дървесни видове.  Но сякаш най-впечатляващи са достолепните дъбове, които вече май  са останали само по филмите.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерски съвет, цитиран от „Фокус”.

Кабинетът днес взе решение имотите, съставляващи стопанство „Кричим”, да бъдат управлявани от Министерството на финансите. Досега имотът се стопанисваше от НСО, но е с отпаднала необходимост за службата.

„Тази резиденция от десетки години е била в ръцете на УБО (Управление безопасност и охрана – бел.ред), сегашното НСО и се е използвала общо взето от тогавашния политически елит. Напоследък почти не се използва, но се харчат около 700 000 лева на година за издръжка“, обясни Симеон Дянков.

Той напомни, че мястото е свързано с интересни исторически събития и посочи, че за тях се знае малко.
„В доклада си в Министерски съвет дадох пример за някои от тях. Например непосредствено преди убийството на Александър Стамболийски през 1923 година, той е бил предупреден и е решил, че там ще бъде мястото, където е най-възможно да успее да се съхрани. На път за там обаче Стамболийски е бил хванат и по-късно – убит“, разказа вицепремиерът.

По думите на Дянков именно в двореца „Кричим“ през 1943 г. Цар Борис ІІІ скъсва заповедта за депортиране на българските евреи.

Над 2 години бившият царски дворец бе предмет на ожесточена съдебна битка между Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза с държавата. Бившият премиер и сестра му подадоха иск за възстановяване на собствеността на  „Кричим“ и ниви от 371,5 дка. На 8 юни обаче Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд от март 2011 г. и отхвърли предявения иск като неоснователен. Адвокатът на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза – Ели Христова, заяви, че делото ще отиде в Страсбург.

http://dnes.dir.bg/news/grazhdani-simeon-djankov-dvoretzat-kriim-11540681

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *