19/04/2024

Бизнесмени: Прибират за смет от пловдивчани 10 млн. повече!

Жителите на Пловдив отново ще платят над 10 милиона лева повече чрез такса смет през 2011 годинана и така за пореден път ще бъдат ощетени от общинската администрация.

За нарушението на Закона за местните данъци и такси алармира Димитър Язов, председател на Бизнес експертния съвет и уточни, че сдружението още днес внася сигнал в Сметната палата.

В него се твърди, че ежегодно размерът на такса смет не съответства на извършената услуга, защото в план-сметката се включват разходи, които на практика трябва да поема ообщинският бюджет.

Според адвокат Евелина Божикова сред неправомерните разходи, за които вместо да плаща общината, се събират пари чрез такса смет, са над 2 милиона за инсинератора, въпреки че болничните отпадъци не са битови. Сума в размер на повече от милион и 700 хиляди лева е свързана със сметището край Цалапица. В нея са включени парите за охрана, за претоварна станция, за шахти, поддържането на пътя от Пазарджишко шосе до сметището, дори за платени санкции, наложени от РИОСВ.

Оказва се, че през 2011 година пловдивчани трябва да платят и около 740 хиляди лева за извозване на строителни отпадъци, което също е грижа на общината. Председателят на Биснес експертния съвет припомни, че миналата година над 100 фирми и граждани атакуваха пред Административния съд в Пловдив определянето на такса-смет и делото бе спечелено.

Община Пловдив обжалва решението пред Върховния административен съд, а делото е насрочено за март идната година. Така рецидивът продължава и таксата за почистването на града ще бъде определена пак по същия порочен начин, алармират от Бизнес еспертен съвет – Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *