18/04/2024

Икономисти: България ще спечели седем медала на олимпиадата

България ще вземе седем медала от Олимпийските игри в Лондон според консенсусните оценки на няколко икономисти, пише FT.

Емили Уилямс от London Business School смята, че страната ни ще спечели 2 медала в Лондон, докато Даниел Джонсън от Colorado College прогнозира, че нашите спортисти ще грабнат цели 12 медала. Наскоро Goldman Sachs публикува подобни прогнози, в които страната ни не фигурираше в класацията на първите 50 страни по медали.

Така при липсата на данни за България от прогнозите на Goldman Sachs консенсусната прогноза за броя на медалите, която нашите спортисти ще спечелят в Лондон, е седем. Ако прогнозата се сбъдне, това би било по-добър резултат от Олимпиадата в Китай, където България спечели пет медала.

Според същите икономисти най-много медали в Лондон ще имат САЩ (103), следвани от Китай (86) и Русия (74).

След тях се очаква да се наредят по-малките богати страни. Великобритания най-вероятно ще се представи по-добре от обикновеното, защото страната домакин винаги го прави.

Ето и как анализаторите са стигнали до тези прогнози:

Броят на населението, БВП на глава от населението, представянето в минали игри и “домакинското предимство” изглежда са силно свързани с Олимпийските успехи на дадена страна, пише FT.

Още от 50-те години на миналия век има значителна литература, написана от икономисти, социолози и хора, занимаващите се с политически науки, които използват статистически техники, за да обвързват макроикономическите показатели на една страна с представянето й на Олимпийските игри и да правят прогнози за предстоящите игри.

Обикновено това са регресиoнни анализи, които използват исторически макроикономически данни, за да определят какво ще е участието на дадена страна в разпределението на медалите.

По време на започващата днес Олимпиада в Лондон, FT ще използва три такива бенчмарк модела, за да прогнозира как ще изглежда класирането по медали.

Емили Уилямс, която е кандидат-докторант в London Business School, е обновила модела, разработен първо от Андрю Бърнард от бизнес училището Tuck в Дартмът за игрите в Сидни през 2000 г. Той се концентрира върху населението, доходите на глава от населението, БВП и предимството на страната домакин.

Даниел Джонсън, икономист в Colorado College, използва подобен модел от няколко години. Тази година той включва изчисляването на положителния ефект за държавата домакин в предишната Олимпиада и за домакина в следващата Олимпиада, което означава, че освен Великобритания, Китай и Бразилия също са облагодетелствани. Джонсън също така елиминира политическите показатели и климатичните условия като фактори.

Хосе Урсуа и Камакша Триведи от Goldman Sachs наскоро публикуваха своите прогнози за класирането по медали на Олимпиада. Според тях България няма да бъде в първите 50 държави по медали.

В хода на игрите FT ще обновява класирането по медали, за да следи представянето на всяка страна и доколко то отговаря на тези предварителни прогнози.

http://profit.bg/news/Ikonomisti-prognozirat-sedem-medala-za-Bulgariya-na-Olimpiadata/nid-93518.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *