18/04/2024

Браво! Натовска България няма да участва в атаките срещу Либия!

На този етап НЕ смятам, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия, заяви българският външен министър Николай Младенов

Още подробности – вижте тук!.

България изцяло ще се съобрази с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от тази нощ, каза още външният министър, който беше преди това и шеф на българското военно ведомство, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че се извършва „пълен преглед на системата, която трябва да въведем, за да се изпълняват санкциите срещу Либия“.

Министър Младенов съобщи, че днес и утре в рамките на НАТО и Европейския съюз ще бъдат проведени серия от заседания, на които да се реши по какъв начин тези организации ще се включат в изпълнението на резолюцията.

„България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност на ООН, но и в рамките на НАТО и ЕС. Това означава предоставяне на хуманитарна помощ и подпомагане на допълнителната евакуация на хора, които искат да напуснат Либия“, заяви външният министър.

За България основен приоритет остава хуманитарната ситуация в Джамахирията, както и спирането на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази, заяви външният ни министър.

За тази позиция на страната ни си мечтаят много българи. Остава да се надяваме, че казаното не изразява единствено становишето само на министър Младенов, но и на цялото правителство. Защото при управляващите от ГЕРБ се нагледахме много как един министър казва едно, а премиерът – точно обратното.

Дано този случай не е такъв. И дано кабинетът не се огъне под натиска на великите сили да се включим в тази война, какъвто натиск наистина може да се очаква –  този филм сме го гледали вече. Тази война наистина, ама наистина никак не е наша, въпреки издевателствата на Кадафи над българските медици.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *