02/05/2024

Горя небостъргач в Истанбул (видео)

Гори сграда в центъра на Истанбул – 42-етажният небостъргач Polat Tower, в който се намират офиси и луксозни жилища, съобщават местните средства са информация.

Според очевидци пожарът е избухнал в банков клон, разположен на по-ниските етажи, но бързо се е разпространил нагоре.

Към този час за жертви не се съобщава, но според някои данни независимо от извършената евакуация, в небостъргача е възможно да са останали хора. Движението около горящата сграда е блокирано.

На място са изпратени пожарникари, в гасенето са включени и хеликоптери. Огнеборците са успели да спрат разпространяването на огъня и сега небостъргачът се охлажда с вода. Преди това бяха евакуирани хората и от сградине в съседство.

„Всички хора са напуснали зданието, те не са пострадали и се намират в безопасност. Ние евакуирахме и няколко домашни животни. Най-главното е, че никой не загина. В небостъргача има система за ранно предупреждение за пожар и се вижда колко важна за всички е тя“, цитира ВВС думите на собственика на небостъргача Аднан Полат.

Губернаторът на провинция Истанбул Хусеин Авни Мутлу смята, че възможната причина за пожара може да е неизправен климатик. На свой ред кметът на район Фуля Мустафа Саригул заяви, че сградата не е пострадала отвътре. „Веднага се включи системата за автоматично погасяване на пожара. В противен случай всичко можеше да се превърне в трагедия“, цитира го АР.

Небостъргачът Polat Tower е въведен в експлоатация през 2001 г. Той е висок 153 метра.

Текстът е обновен в 15,20 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *