20/04/2024

Танов доносничел на политическата полиция по Татово време

Ваньо Танов

Комисията по досиета е установила принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност за 63-ма души, заемали ръководни постове в Агенция „Митници“.

Данните бяха обявени на интернет страницата на комисията. Проверени са общо 907 души, 52 не подлежат на проверка. За служителите, заемали публични длъжности в митниците за периода от 10.11.1989 г. до 05.04.1991 г. не са предоставени данни.

Най-известното име сред обявените е на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов. Той е вербуван през март 1978 година, показват данните в досието му. Действал е като агент под псевдонима Гергов. Предавал е данни на Областното управление на ДС в Русе, Шести отдел, по-известен като Политическа полиция. Снет е от отчет през 1982 година.

Друго познато име е това на Иван Кутевски, който беше говорител на митниците по времето когато шеф беше Пламен Минев. По-късно Кутевски влезе в борда на „Петрол холдинг“. Той е действал под псевдонима Антонио към Второ главно управление на ДС от 1986 г. В документите не е посочено кога е снет от отчет.

Сред висшите митничари с досиета е и бившият директор на митница Благоевград Иван Илчов, който бе уволнен дисциплинарно през 2008 г. Той е вербуван през 1987 г. като агент Миро и също е работил за Второ главно управление. И за него няма данни за снемане от отчет.

В списъка са още много началници на големите митници, сред които в Свиленград и тази на летище София.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *