29/03/2024

Дано! Комисари поискаха въвеждане на дневни винетки!

Да се въведе дневна винетка за автомобилите, препоръчва Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на финансите Симеон Дянков. Според КЗД цената на дневната винетка не трябва да бъде повече от 2% от тази на годишната.

При цена на стикера за година от 67 лв. това означава, че колите ще могат да се движат по магистралите за 1,34 лв. на ден. В момента ако решите да отидете за един ден до вилата на село, трябва да си купите седмична винетка за 10 лв.

Министрите на регионалното развитие и на финансите да внесат в Министерски съвет нормативни промени за цените на винетките, препоръчват от КЗД. Предложението е месечният размер на таксата да не надвишава 10% от цената за година, седмичният – 5%, а дневният – 2%.

Освен това се препоръчва да се даде възможност за валидизиране на годишната винетка за срок от 12 календарни месеца, като началната дата се определя от нуждите на потребителя. В момента, ако през юни си купите годишна винетка, тя важи само до края на януари на следващата година.

КЗД препоръчва на Министерския съвет да обсъди и нормативни промени за замяна на винетните стикери с електронна винетка, съобщава Стандарт. Препоръчва се и кабинетът да внесе в парламента промени в Закона за пътищата с цел да се изпълнят изискванията от Директива 1999/62, така че цената за пътуване по шосетата да зависи от продължителността на използване на пътната инфраструктура.

В момента хората, които излизат 7-8 пъти годишно извън града с автомобил, плащат същата годишна винетка, както и служебни автомобили, които пътуват ежедневно по републиканските пътища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *