27/06/2022

44 градуса на сянка ще ни пържат в събота

Жестоки жеги очакват синоптиците в събота. След горещата седмица, която ни предстои, първият ден от уикенда ще бъде истинска пещ.

Според метеоролозите живакът в термометрите ще удари 44 градуса в Южна България.

В София ще очакват температури до 40 градуса. С два градуса по-надолу ще остане живакът в термометрите цяла седмица. Според прогнозата още от ранни зори температурите в страната ще бъдат между 20 и 25 градуса, а през деня ще достигат до 40.

Заради високите градуси за днес в цялата страна отново е обявен код „оранжево“. Това означава потенциално опасно време, което може да доведе до жертви и щети. Синоптиците не очакват вятър, а кратки превалявания може да има само в планините. За сряда метеоролозите очакват слаби превалявания, като по-вероятни са гръмотевичните бури.

Гореща вълна е обхванала и голяма част от Европа. В Сърбия и Румъния температурите са като у нас, а живакът в термометрите не е падал под 40 градуса от седмица. Очаква се до неделя температурите да се повишат с още 1-2 градуса. Заради невижданата жега кметствата в Гърция отвориха специални зали с климатици за бедните, които не могат да си осигурят прохлада. У нас пък общини и министерства поискаха по-дълго работно време за сметка на обедната почивка, тъй като хората не издържат на опашките в горещините.

Заради високите температури спешните отделения на големите болници у нас са пълни с възрастни хора. Повечето от тях са припаднали вчера на улицата, докато са пазарували, тъй като излизат в неподходящо време навън. Заради опасните падания на улицата има десетки хора с потрошени крака и ръце в болниците. Най-тежко е положението в Благоевград, Сандански и Петрич, където жегата прати в болница и няколко деца.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *