28/03/2024

Румънците изгониха президента си

Конституционният съд на Румъния потвърди снощи отстраняването от власт на президента Траян Бъсеску, гласувано миналия петък от парламента и назначи за временен държавен глава лидера на управляващата левоцентристка коалиция Крин Антонеску.

„Съдът констатира, че процедурата за прекратяване на правомощията на президента на Румъния Траян Бъсеску (на снимката) е спазена. Длъжността президент ще изпълнява временно Крин Антонеску“, гласи решението на съда, цитирано от Франс прес и БТА. Конституционният съд обаче определи като неконституционен законът, който ограничава прерогативите му за контрол над решенията на парламента.

Румънският парламент гласува с голямо мнозинство в петък за отстраняване от власт на президента Бъсеску, което трябва да бъде подложено на референдум на 29 юли.
Предстои днес съдът да се произнесе по закон, който променя условията за валидност на референдума.

Премиерът Виктор Понта каза снощи, че решението на Конституционния съд да потвърди отстраняването от власт на Бъсеску доказва, че Румъния е правова държава и че правителството и парламентът са спазили правилата на демокрацията.

Европейската комисия, Съединените щати, редица европейски страни, както и правозащитни организации изразиха през последните дни тревога от атаките на управляващия в Румъния Социал-либерален съюз срещу Конституционния съд и от начина, по който протече процедурата за отстраняване на президента, напомня АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *