18/04/2024

155 човека загинаха при наводненията в Русия (видео)

Загиналите при наводненията в Южна Русия са най-малко 155.  От оперативния щаб за справяне с бедствието съобщиха, че най-много тела са открити в района на град Кримск.

Сред жертвите има и две деца, но повечето от тях са възрастни хора. Загинали бяха открити също в курорта Геленджик и в град Новоросийск.

Сред загиналите в Кубан няма чуждестранни граждани, предава Интерфакс, позовавайки се на Руските миграционни служби.

По-рано от Министерството на извънредните ситуации обявиха, че спасителните екипи ще работят в засегнатите райони най-малко още две седмици.

По думите на министър Владимир Пучков в момента положението е стабилизирано. Той обаче изнесе обобщени данни за стотици наводнени жилищни сгради – само в Кримск броят на потопените във вода къщи е около 4 600. Близо 30 хиляди домове остават без електричество и газ. В допълнение стихията прекъсна всички видове транспорт в района.

Ден на траур в понеделник обяви губернаторът на Краснодарски край Александър Ткачев.

Междувременно руското федерално следствие образува углавно дело за причиняване на смърт по невнимание. Предстои да бъде направена оценка на работата на службите, които отговарят за предупреждаване на населението при подобни кризи, както и на готовността за ликвидиране на последиците от стихийно бедствие.

Досега разследващите отхвърлиха предположението, че изпускане на вода от Неберджаевското водохранилище е предизвикало наводненията в Кримски район.

Владимир Пучков каза, че причината за наводнението не е „техническа” и такова изливане на вода от въпросното водохранилище не е имало. Министърът на извънредните ситуации увери жителите на Кримск, че язовирната стена е в изправност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *