19/04/2024

Русия продължава да обича Висоцки 30 години след смъртта му

На 25 юли 2010 г. се навършиха 30 години от смъртта на Владимир Висоцки. Забраняван и преследван приживе, а в наши дни превърнал се в кумир за руснаците, Висоцки е един от ярките примери за непримирима гражданска позиция срещу недъзите на комунистическия режим.

Гласът на Владимир Висоцки отново звуча на сцената на Театъра на Таганка по време на спектакъл в негова памет. Така големият актьор и певец, макар и задочно, пак ще бъде сред своите колеги и приятели.

Владимир Висоцки е автор на повече от 700 песни и стихотворения, които и до ден днешен са популярни в Русия. Участвал е в създаването на 30 игрални и телевизионни филма. Животът му бе кратък, бурен и богат. Висоцки умира едва 42- годишен от инфаркт- поне такава е официалната версия.

Сега в неговия дом, превърнат в музей, може да се види изложба на неизвестни досега снимки на Висоцки. Ще бъдат показани и много фотографии отпреди 30 години, когато Москва се сбогува с големия творец. В онези дни в руската столица се провежда бойкотираната от Запада лятна олимпиада. Нито радиото, нито телевизията съобщават за смъртта на Висоцки. Но въпреки медийното затъмнение, новината бързо обикаля цялата страна.

На погребението се стичат десетки хиляди хора, има дори по покривите на околните сгради. Неговите иронични и хапливи песни звучат на улицата отвсякъде. Висоцки се превръща в символ на цяла епоха, като някой го наричат гласът на последното съветско поколение, коментира БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *