26/04/2024

САЩ откровено заговориха в ООН за война в Сирия

Ситуацията в Сирия изисква по-решителни мерки – провеждане на операция по поддръжка на мира със санкцията на Съвета за безопасност при ООН, заяви постоянният представител на Америка в световната организация Сюзън Райс.

Цяла година така наречените велики сили си опичаха и ковяха оправданията за война в Сирия. Видяхме, че където НАТО, в това число и България като член, поддържа мира, умират цивилни и деца. Въобще – трева не никне с години – вижте как западна Ирак. За това, че нечовеци управляват планетата Земя – вижте тук).

„Ние сме длъжни да предприемем по значителни стъпки по оказване на натиск ( върху президента на Сирия Башар Асад), вклчително заедно със санкциите и прилагане на глава VII от Устава на ООН“, каза тя в понеделник в изявление пред Съвета за безопасност на ООН. Тази глава, озаглавена „Действия по отношение заплахите за мира, нарушаване на мира и актове на агресия“ предвижда при решение на Съвета за Безопасност да се използват въоръжени сили за поддръжката на мира.

Ситуацията в Сирия свидетелства за колосалния провал на Съвета за безопасност на световната организация в областта на защитата на гражданското население.

„Ситуацията в Сирия свидетелства за колосалния провал на ООН в областта на защитата на гражданското население на Сирия, подчертава Райс. Според нейните думи е „срамно, че сегашният Съвет за безопасност на ООН се намира в режим на пауза, вместо да се активира“.

„Вече цяла година Съветът не желае да застане в защита на сирийския народ от жестоките действия на своето правителство“, каза още Райс. „За това време сирийските власти станаха още по достойни за осъждане и представляват още по-значителна опасност за международния мир и стабилност“.

В аналогичен тон прозвуча на заседанието на Съвета и изявлението на посланика на Великобритания в ООН Лела Грант.

Според постъпващите от ООН съобщения Великобритания, Франция и САЩ готвят нов проект на резолюция, предвиждаща засилване на санкциите срещу Сирия.

www

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *