08/07/2020

Още издирват трима души след взривовете в Лозенец

Паднал е безпилотният летателен апарат, с който се провежда разузнаване в района на взривовете, съобщи военният министър Аню Ангелов след правителственото заседание.

В този самолет бе надеждата евентуално да бъдат засечени тримата изчезнали при взрива работници.

Леката летателна машина е била съборена от силния вятър. В момента бронирани автомобили търсят апарата заради камерата му. С две бронирани машини тип „Пустинна котка“ на военна полиция се извършва разузнаване в района и продължава издирването на тримата работници, за които няма никаква информация.

Междувременно заместник-министърът на отбраната Валентин Радев съобщи, цитиран от БТА, че над района на взривовете около пътен възел „Петолъчката“ е излетял втори, по-малък безпилотен самолет.

Той ще трябва да облети отново мястото на инцидента и да го заснеме в търсене на тримата работници от складовете за боеприпаси, които са в неизвестност от началото на взривовете.

Министър Ангелов заяви, че намереният снощи gsm в района показва, че не са спазвани правилата за безопасност. В обект със складове за боеприпаси не може да се влиза с работещ gsm, подчерта той.

Когато се е случил първият взрив, в производствения цех № 1 е имало петима служители, като трима са работили, а другите двама били излезли на терасата. Взривът е бил със сила на десет тона тротил, потвърди още Ангелов и допълни, че не може да се предположи какво количество боеприпаси е имало в складовете.

Той каза, че фирмата е имала договор за утилизация на боеприпаси от Челопечене, но освен това е имала складирани и други боеприпаси, тъй като тя търгува с такива стоки. По договора за утилизация й били дадени 272 тона боеприпаси. Малка част от тях били извлечени от Челопечене.

„Колко са били не може да се каже. На мястото на цеха сега има само един огромен кратер“, каза Ангелов и добави, че отговорността е на собственика на фирмата. Той е отговорен, че негови служители са нарушили мерките за безопасност.

Взривовете в района продължават. Последните експлозии са от разхвърляни вследствие на детонацията снаряди из района. Последният взрив е от преди 40 минути, информира Ангелов. Остава в сила отцеплението на района в радиус 3 км.

„Няма опасност за околните села. Има опасност, ако се ходи в района около склада“, подчерта военният министър. 24 часа след последния взрив ще има готовност модулна група да проучва терена около склада и да извърши обезопасяване, съобщи още той.

http://news.ibox.bg/news/id_416498452

(Visited 39 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *