18/04/2024

Мексикански учен: Маите НЕ са предсказали края на света

Мексикански учени представят нава оптимистична интерпретация на древни текстове.

Според тях маите не са предсказали настъпването на края на света на 21  декември 2012 г., а обратното: смятали, че „светът ще продължи да съществува хилядолетия“, заяви мексиканският специалист по наследството и традициите на древния народ Ерик Веласкес.

Версията за вероятния край на света, която уж предсказали маите, се появи след разшифровката на йероглифите, открити в археологическата зона „Тортугеро“, разположена в щата Табаско в югоизточната част на страната. Според мнението на Веласкес наистина става дума за завършване на поредния цикъл от календара на този древен народ, но съвсем не за всемирен крах.

Ученият припомня, че само в един от многобройните текстове на маите, открит от археолозите, има споменаване на декември 2012 г. Според думите на Веласкес в другите надписи, оставени в наследство от древния народ, се появяват дати, които “ се отнасят за много по-далечно бъдеще“.

„Маите не са отправили предупреждение за възможен сблъсък на Земята с астероид или за начало на ядрена война на планетата“, казва Ерик Веласкес.

През месец май тази година група американски учени също опровергаха теорията за края на света, разшифровайки въпросния древен календар на индианците маи, датиран от IX век от нашата ера.

Календарът на маите е едно от най-загадъчните неследства от тази древна цивилизация. Учените и сега не са изяснили напълно историята на нейното появяване, което дава повод за възникването на всевъзможни версии, в това число – и за предстоящия край на света.

One thought on “Мексикански учен: Маите НЕ са предсказали края на света

  1. Добре са им платили. Все повече хора вярват на предсказанията, а елитът се опасява, че скоро хората могат да станат неуправляеми и затова плаща на подопечните си проститутки, да успокояват хората, че нищо , ама нииищо няма да се случи. Е и аз ако съм от елита, ще направя същото, така че…..мислете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *