27/04/2024

Изчезнаха двеста хиляди лева от парични гаранции на арестанти!

Над двеста хиляди лева, натрупани от паричните гаранции на арестуваните, се „изпарили“ от пловдивското следствие. Такъв  е смайващият резултат на ревизията, направена в Окръжната следствена служба в Пловдив. Парите изчезнали в периода между 1994 и 2002 г.

Липсата е от времето, когато следствената служба била отделна структура, а не към Окръжната прокуратура, и функционирала като второстепенен разпоредител на бюджета. Според контрольорите парите е трябвало да бъдат върнати на хората, след промяна в мерките им за неотклонение.

В периода на проверката шефове на Окръжна следствена служба са били 4-ма ръководители: Куманов, Димитър Лазаров, Марин Йофчев и Делчо Джубелиев. Последните 15 години главен счетоводител е била Златка Благоева, тя се е пенсионирала през септември миналата година. Сегашния шеф на следствената служба Йордан Дафчев е поискал от окръжния прокурор Иван Даскалов да бъде направена пълна ревизия.

„Шокиран съм, ако това е вярно. Не знам точно какъв е механизмът на източване на пари“, коментира пред вестник“Марица“ Йордан Дафчев. Според него, ако някой реши да тегли пари от тази сметка контролът е труден, защото тя никога не остава на нула. Той разясни, че парите от гаранции на задържани се превеждат в специална набирателна банкова сметка, а когато арестанта изтърпи наказанието си тези пари му се връщат. Дафчев каза, че въпреки това има и други варианти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *