26/04/2024

Ислямист и военните застават начело на Египет

Кандидатът на „Мюсюлмански братя“ за президент на Египет Мохамед Мурси води пред бившия апаратчик на Мубарак Ахмед Шафик на приключилите вчера президентски избори в страната, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на източник от избирателната комисия.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени скоро.

„Резултатите, показани от интернет страницата на Мурси,  до голяма степен отразяват резултатите на избирателната комисия“, твърди източникът. От „Мюсюлмански братя“ твърдят, че техният кандидат води пред Шафик с 52 срещу 48 процента.

От щаба на последния премиер на Мубарак, който е бивш генерал от военновъздушните сили, обаче отрекоха твърденията на ислямистите. „Поразени сме от странното (им) поведение, което на практика означава отвличане на изборните резултати“, заяви говорителят на кампанията на Шафик Махмуд Бараке през агенция „Франс прес“.

Изненадващото на президентските избори бе слабата избирателна активност от около 40%. Много от египтяните са решили да не гласуват, а някои от тях описват избора като между „лошо и още по-лошо.“ Противниците на Мурси се страхуват, че той ще засили ролята на исляма в политиката и обществото, а тези на Шафик смятат, че той ще върне старите порядки на режима на Мубарак.

В същото време Върховният съвет на въоръжените сили (SCAF), който управлява временно държавата след падането на Мубарак, прие изненадваща поправка на конституцията в страната. След като военните разпуснаха парламента в Египет, сега те получиха законодателна власт, а наскоро им бе върнато правото да задържат цивилни по подозрения в престъпления срещу властите.

Промяната на конституцията на страната дойде само часове след затварянето на избирателните участъци. Очакваше се военните да предадат властта на новия президент на 1 юли. С направените поправки на конституцията обаче това може и да не се случи.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/18/1848540_noviiat_prezident_na_egipet_shte_e_isliamist_voennite/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *