03/02/2023

ЕС си отдъхна: Нова демокрация и ПАСОК получават мнозинство в Гърция

Консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК получават заедно абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според резултатите от преброяването на 81 процента от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5 процента от гласовете и ще имат 130 места в парламента.

На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.

Четвърти са дясната партия „Независими гърци“ със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната „Златна зора“ с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места.

По-късно днес президентът Каролос Папуляс ще приеме 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас, за да му връчи, съгласно конституцията на страната, първия мандат за съставяне на коалиционно правителство. Той ще има три дни за съставянето на правителство. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство.

Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат, освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.

Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на лидера на втората по значимост политическа сила в парламента – левите радикали. В случай, че и СИРИЗА не успее да се договори с никой, мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите. Ако и той се провали, последната възможност за съставяне на правителство ще стане срещата на лидерите на политическите партии под егидата на президента.

При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори. Лидерите на основните политически сили заявяват, че е необходимо да се постигне споразумение и да се избегне подобен вариант по всякакъв начин, защото страната няма да издържи на нови избори, отбелязва агенцията.

Председателите на ЕС и на ЕК – Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу, поздравиха гърците за смелостта и издържливостта.
Ще продължим да подкрепяме Гърция като част от ЕС и еврозоната, а втората спасителна програма, подписана между Атина и Еврогрупата, е пътят за стабилизиране и за създаването на нови работни места, се посочва в общото изявление.

В свое изявление Еврогрупата (министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната) потвърди ангажимента си да помогне на Гърция в усилията й да се справи с предизвикателствата пред икономиката й и е „убедена, че продължаването на данъчните и структурните реформи са единствената гаранция за Гърция да преодолее сегашните икономически и социални предизвикателства“, се добавя в изявлението.

http://dnes.dir.bg/news/izbori-gartzia-11379932?nt=10

(Visited 49 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *