25/04/2024

Очакват радиоактивния облак от Япония да достигне днес Франция

Шефът на "Фукушима" излиза разплакан от пресконференция

Радиоактивният облак от порведената японска АЕЦ „Фукушима 1“ днес – 23 март 2011 г., се очаква да достигне Франция, припомня сайтът Нувел обсерватьор, цитирайки Института по радиозащита и ядрена безопасност, който миналата седмица подготви математически модел на облака.

Заедно с френската метеорологична служба институтът проследява радиоактивния облак, който се разпространява в Северното полукълбо.

Институтът е предоставил няколко карти, на които се измерва директно радиоактивността на въздуха във Франция. Данните се актуализират през всеки 4 часа.

По последни данни радиоактивният облак е покрил почти цяла Северна Америка и североизточната част на Сибир. В събота той е преминал през северната част на Атлантическия океан и днес трябва да е в Антилите, за да стигне днес, най-късно утре до Франция.

Комисията за независими изследвания и информация твърди, че предварителната оценка за рисковете от радиация на „Фукушима 1“ показва, че те са „пренебрежимо малки“.

„Преминаването на заразен въздух над Франция не би трябвало да създава голямо безпокойство“ според комисията, която все пак остава доста предпазлива, тъй като й липсвали „ключово важни данни“.

Тъй като не разполага с анализи, комисията не е успяла да изготви „междинен отчет“ за първото изхвърляне на радиоактивни частици от авариралата японска централа, които би трябвало да са стигнали до западните части на САЩ и Канада на 17 или 18 март. Затова и както се заявява в официално комюнике, „комисията за съжаление поставя някои твърдения под условие“. Все пак тя смята, че нивото на радиация ще бъде извънредно ниско и без никакви последици за здравето.

Комисията е създадена „на другия ден след аварията в Чернобил“, припомня „Нувел обсерватьор“.

Междувременно агенция Киодо предаде, че над трети реактор на атомната електроцентрала „Фукушима 1” се издига черен дим, а персоналът е временно евакуиран. Димът над реактора е забелязан около 9:50 българско време.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *