26/04/2024

Учени: В стъклените дюни на Марс има следи от живот

Наличието на стъклен пясък на планетата Марс може да говори за химически обогатена вода, която е идеална среда за развитие на микроорганизми. Неотдавна откритите дюни от стъклен пясък, покриващи почти една трета от Марс, вероятно са се сформирали при взаимодействие на магма с лед или вода, което пък е могло да създаде подходящи условия за развитие на микроби.

Брайони Хорган(Briony Horgan) и Джеймс Бел(James Bell) от Аризонския държавен университет с помщта на космическия апарат „Марс експрес“ на Европейската космическа агенция отново проучили данните за марсианските равнини. Те изяснили, че странните показания били предизвикани от пясък, състоящ се от стъкло.

„Такива залежи са могли да се образуват само по един начин – при изригване на вулкани“, коментира Хорган.

Но изригването на вулкан само по себе си не би могло да доведе до създаването на стъклените дюни – за това са необхидими лед или вода. Ако активният вулкан е бил разположен под ледник, то там е могло да се образува подледниково езеро – място с възможно съществуване на микробен живот.

Учените възнамеряват да изследват такива езера и да се опитат да отговорят на вълнуващия въпрос: имало ли е някога живот на Марс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *