19/04/2024

Животни мутанти се появиха във Великобритания

Шокирани от откритието си учени предупреждават вчики любители на разходките из британските гори за това, че могат да се сблъскат със съвършено нови видове животни – хибриди между лисици и кучета.

Миналия месец в графство Кембриджшир любител фотограф заснел едра черна лисица. Новината обиколила страната. Първо, черната лисица в настоящо време е такава невероятна рядкост, колкото примерно е зелената лисица. Освен това от древни времена черната лисица във Великобритания се считала за знак за нещастие на онези, които са я срещнали.

Този страх на англичаните обаче не продължил дълго. Скоро лисицата била намерена край път, очевидно смрътно ударена от автомобил. Но точно тук започнало най-интересното. Генетичният анализ в лабораторията, където отнесли животното на мъжката лисица показал, че това е 18-месечен хибрид между сребристо-черна лисица и енотовидно куче. Според думите на учените, животното имало две мутации на гени, които те никога по-рано не са виждали.

44-годишната биоложка Хелън Макроби смята, че убитото животно не е диво, а е избягало от някаква ферма или изследователски център или пък от някое семейство, което отглежда екзотични животни. Предположенията й се основавали на състоянието на козината на животното и неговото поведение, описано от фотографа. Лисицата не се бояла от хората.

„Това, че в нея има гени на енотовидно куче, е много интригуващо. Сега ние продължаваме работата по дешифрирането, но е възможно лисицата да не е била самотна – самецът може да е създал поколение преди да избяга. И ние предупреждаваме всички в случай, че видят лисица с тъмен кожух или тъмни петна, да се обадят“.

Последните ферми за кожи във Великобритания, където отглеждали лисици, са закрити още през 1992 г. по настояване на защитниците на животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *