25/04/2024

Учени: Хората напълняват от самота

Лекари предупреждават: физическото и психическото здраве на човека са взаимносвързани. Ако хората не успяват да се реализират или не усещат подкрепа, сблъсквайки се с житейските трудности могат да развият различни болести. Например да се влоши храносмилането им. Според изследователи от Университета в Минесота, САЩ, липсата на своевременна психологическа подкрепа тласка хорада към гладуване или преяждане.

Всеки стрес изкарва човек от равновесие. Дори такива на пръв поглед банални събития, како смяна на жилището или на местоработата, могат да доведат до сериозни заболявания. Например – булимия или както още я наричат болест на вълчия глад. Тя се развива на нервна почва и води до затлъстяване. У човека по някакъв начин се притъпява чувството за мярка, той се опитва да „засити“ мъката си и не може да се спре.

Връзката между хранителните разстройства и отсъствието на помощ от близки и роднини е потвърдена от екип американски учени начело с Джерика Берг. В хода на проучването на респондентите на възраст от    17 до 64 гозини, при които по-рано са били няблюдавани подобни разстройства, се изяснило, че много от тях за първи път се сблъскали с този проблем именно по време на периоди на промени в своя живот. Те нямали с кого да поговорят за своите страхове и преживявания. Много разказвали, че силно тъгували по средата, с която са свикнали, за старите приятели и семейството.

Преподавателката по семейна медицина в Университета в Минесота Джерика Берг обяснява защо именно този въпрос е станал тема на проучването. „Хранителните разстройства са голям проблем на съвременното здравеопазване и като изясним причините, които ги предизвикват, ние можем да разработим ефективна методика за лечение“, коментира тя.

В проучването се описват много случаи, когато тревогата, свързана със смъртта на близки хора или някаква друга трагедия, прераства в болест. Сестрата на една пациента починала, когато тя била на пет години. Никой не разговарял за това с нея и момичето започнало да се тревожи. Друга загубила майка си и се оказала в подобна ситуация, разказва Берг.

Учените обръщат внимание на това, че много хора в детството си прекалено много се привъорзват към домашния уют и имат постоянна грижа от ласки. Оставайки сами на света не всеки човек преживявава отсъствието на близките си. Затова е важно да се оказва подкрепа не само на своите роднини, но и на приятелите, познатите и колегите в работата.

Според професор Йенси, ръководител на департамент по кардиология в Северозападния университет в Илинойс хората спокойно могат да доживяват до 100 години, ако спазват някои прости правила. Доклад на тази тема той изнесе през октомври 2011 г. на церемонията при откриването на Канадския конгрес по лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Сред основните му препоръки са правилното хранене и активния начин на живот. Със спазването им могат да се прибавят 40-50 години живот, а също така на 90 на сто се увеличават шансовете да се живее със здраво сърце, избягвайки инсулта, някои хронични заболаваня, както и рака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *